Sari la conținut

Profesorii, nevoiți să le facă elevilor testele de salivă? Noi reguli pentru reluarea cursurilor cu prezență fizică

Din cuprinsul articolului

Recent, autoritățile au hotărât anumite măsuri pentru a relua în siguranță cursurile cu prezență fizică. Această acțiune depinde de rata de vaccinare a fiecărei unități de învățământ, precum și efectuarea unor teste periodice de salivă pentru depistarea timpurie a posibilelor infecții.

Aproate trei sferturi din unitățile de învătământ preuniversitar vor relua cursurile fizice, având în vedere rata de vaccinare de 60% a personalului.

Aceasta era regula generală pentru revenirea la școala cu prezența fizică, însă Ministerul Educației a impus și reguli care vizează fiecare unitate în parte.

De asemenea, profesorii nu sunt de acord să supravegheze sau să facă personal testele de salivă care se vor efectua în fiecare luni și joi,

Noi reguli pentru școala fizică

Aproape trei sferturi dintre școlile, liceele și grădinițele din România vor avea, de astăzi, cursuri cu prezență fizică, pentru că personalul s-a vaccinat anti-COVID-19 în proporție de cel puțin 60%, comunică RRA.

Ministerul Educației a impus și reguli noi, care vizează fiecare unitate în parte, în anumite situații. În schimb, peste 75% dintre profesori spun că nu sunt de acord să îi supravegheze pe copii atunci când își fac testele de salivă, așa cum arată un sondaj realizat de sindicatele din educație.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că, de acum înainte, calcularea ratei de vaccinare a personalului se va putea face și separat, pe structuri arondate, adică, după cum spunea secretarul de stat Sorin Ion, dacă într-o comună, o grădiniță, de exemplu, care are trei angajați depășește rata de 60% de vaccinare, ea poate funcționa, chiar dacă la nivelul întregii unități acest lucru nu este îndeplinit.

O altă noutate este introducerea testului de salivă pentru copii și personalul care intră în contact cu ei. Conform procedurii elaborate de Ministerul Sănătății, testele vor fi făcute în fiecare luni și joi de către personal medical sau de cadrele didactice special desemnate de unitate.

Sindicatele din învățământ se opun acestor proceduri și susțin că testarea elevilor trebuie făcută în familie, altfel unitățile vor deveni focare de infecție.

Cele mai multe cadre didactice, oricum, vor refuza să administreze elevilor testele de salivă – se menționează în comunicatul remis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel