Sari la conținut

O injecție lunară prelungește viața cu 25%, elimină bolile cronice și îmbunătățește condiția fizică. Studiu

Imagine creată cu AI
O injecție lunară prelungește viața cu 25%

O echipă de cercetători din Marea Britanie și Singapore a obținut rezultate spectaculoase într-un studiu publicat recent în revista Nature: s-a dovedit că o injecție administrată lunar prelungește viața cu aproape 25%, în testele pe șoareci. Mai mult decât atât, animalele tratate au trăit mai mult și au fost mai sănătoase – cu o frecvență mai scăzută a tumorilor, niveluri mai bune de colesterol și o condiție fizică mai bună.

Subiectul pare desprins dintr-un film SF, dar testele pe oameni sunt deja în desfășurare.

Ce este X203, medicamentul care prelungește viața

Tratamentul experimental este bazat pe un anticorp numit X203, care blochează interleukina 11 (IL-11) – o proteină naturală produsă de organism, a cărei concentrație crește odată cu vârsta. IL-11 contribuie la procesul numit senescență celulară, adică momentul în care celulele nu se mai divid, dar nici nu mor. În schimb, eliberează substanțe inflamatorii care afectează țesuturile din jur și accelerează îmbătrânirea.

„Blocarea interleukinei 11 reduce acumularea acestor celule îmbătrânite, inflamația și apariția bolilor asociate cu vârsta”, explică dr. Jesús Gil, biochimist la MRC Laboratory of Medical Sciences.

Diferența, vizibilă cu ochiul liber

Rezultatele s-au văzut rapid. Șoarecii care au primit injecțiile lunare au arătat mai tineri, au avut mai puțin păr cărunt și o mobilitate vizibil mai bună decât cei netratați. În plus, au avut o masă musculară mai bine conservată și o vedere mai clară.

„Arătau mai supli, mai energici, aveau blana mai închisă la culoare și se deplasau mai ușor”, a declarat dr. Stuart Cook, co-director al studiului.

Cum s-au făcut testele

Șoarecii tratați aveau 105 săptămâni – o vârstă echivalentă cu aproximativ 55 de ani în viața umană. Injecțiile au fost administrate timp de 25 de săptămâni, până la finalul natural al vieții animalelor. Comparativ cu grupul de control, cei care au primit X203 au trăit cu până la 25% mai mult.

Dacă s-ar extrapola direct la oameni, acest lucru ar însemna o creștere a speranței de viață de la 83 la peste 100 de ani.

Ce spun testele pe oameni

Stuart Cook, care colaborează cu compania germană Boehringer Ingelheim prin intermediul startup-ului Enleofen, a confirmat că testele pe voluntari umani sănătoși au început. De asemenea, alte două companii – Lassen din SUA și Mabwell din China – testează terapii similare, în special pentru boli precum fibroza pulmonară.

„Am văzut un profil de siguranță excelent în testele pe oameni. Nu am observat efecte adverse”, a declarat Cook, menționând că rezultatele inițiale susțin continuarea studiilor.

Precauții din partea comunității științifice

Nu toți specialiștii sunt gata să tragă concluzii definitive. Biologul Rafael de Cabo, expert în gerontologie la National Institute on Aging din SUA, a salutat rezultatele, dar a avertizat că studiul s-a făcut pe o singură linie genetică de șoareci (C57BLACK6).

„Pentru a valida un astfel de rezultat, sunt necesare teste pe mai multe linii genetice, în laboratoare diferite. În istoria cercetării longevității, am văzut sute de cazuri în care un rezultat spectaculos nu s-a repetat”, a explicat el.

Poate o injecție să înlocuiască alimentația și sportul?

Pe termen scurt, probabil că nu. Deși promițătoare, terapiile anti-îmbătrânire testate până acum nu au reușit să ofere dovezi solide în studii clinice de durată. În acest moment, restricția calorică moderată și activitatea fizică regulată rămân cele mai eficiente strategii validate pentru menținerea sănătății odată cu înaintarea în vârstă.

„Toată lumea vrea să trăiască mai mult, dar puțini au răbdarea necesară pentru studiile care pot dovedi eficiența acestor terapii pe termen lung”, a mai adăugat Rafael de Cabo.

Următorul pas: studii pe termen lung

Deși injecția cu X203 nu are încă aprobare pentru utilizare clinică, cercetătorii speră să înceapă studii de durată care să urmărească nu doar siguranța, ci și efectul real asupra sănătății la scară umană.

Dacă rezultatele din studiile pe șoareci se mențin și în cazul oamenilor, blocarea interleukinei 11 ar putea deveni una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul medicinei anti-aging.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel