Din cuprinsul articolului
Fructele sunt apreciate nu doar pentru gustul lor plăcut la micul dejun, ca gustare sau desert, ci și pentru aportul de vitamine, fibre și nutrienți esențiali. Însă un fruct mai puțin cunoscut în Europa reușește să surprindă experții: cherimoya, care s-a clasat pe primul loc în rândul fructelor într-un top BBC al „celor mai nutritive alimente din lume”, obținând un impresionant „scor nutrițional” de 96 din 100. În clasamentul general, este depășit doar de migdale, cu un scor de 97.
Scriitorul Mark Twain descria acest fruct într-un mod memorabil, spunând că este „cel mai delicios fruct cunoscut omului”.
Un fruct cu savoare rafinată și textură cremoasă
Cherimoya este lăudată pentru faptul că este „bogat în zahăr și vitaminele A, C, B1, B2 și potasiu”. Comercializată tot mai des în piețe de specialitate, bijuteria exotică a atras de-a lungul timpului comentarii entuziaste. Robbie Sigona, un vânzător care le promovează, afirmă că sunt „un adevărat deliciu, cu o textură asemănătoare cu cea a unei creme”.
Cunoscută adesea și sub numele de „mărul cu frișcă”, cherimoya are o coajă verde, cu un aspect dur, însă interiorul dezvăluie o pulpă albă, catifelată, ce poate fi consumată cu lingurița. Mulți o preferă rece, pentru o experiență apropiată de un desert cremos și răcoritor.
Aromă de banană și ananas, cu note exotice complexe

Gustul acestui fruct unic este descris ca o combinație între banană și ananas, iar textura, uneori, ca fiind asemănătoare cu guma de mestecat. Un exemplar bine copt poate oferi chiar o paletă aromatică ce amintește de pere, căpșuni, mango și lămâie.
Cherimoya este „încărcat cu antioxidanți” și „bogat în fibre, vitamine și minerale”, calități care o transformă într-un aliat pentru imunitate, un posibil adjuvant în reducerea inflamațiilor și un sprijin pentru sănătatea ochilor și a inimii.
Beneficii pentru digestie, starea de spirit și chiar potențial anticancerigen
Fructul reprezintă o sursă importantă de vitamina B6, asociată cu îmbunătățirea stării de spirit și reducerea oboselii. Conținutul bogat în fibre contribuie la o digestie optimă și la menținerea sănătății sistemului intestinal.
Cherimoya se remarcă și prin flavonoidele pe care le conține, substanțe care i-ar putea conferi proprietăți anticancerigene, potrivit unor cercetări preliminare. În multe regiuni, este utilizată în mod tradițional ca afrodisiac și pentru îmbunătățirea fertilității.
Atenție la anumite părți ale fructului
Deși cherimoya este considerată benefică pentru organism, specialiștii avertizează că „anumite părți ale fructului cherimoya conțin toxine care vă pot afecta sistemul nervos dacă sunt consumate în cantități mari”. De aceea, semințele și coaja nu trebuie ingerate.
Originea și răspândirea cherimoya
Originară din America de Sud, cherimoya a fost cultivată de secole în regiuni montane tropicale. Astăzi, se regăsește în zonele calde din America Centrală și de Sud, dar și în regiuni din jurul Mării Mediterane, Africa, Asia și Australia, unde condițiile climatice îi permit să își dezvolte aroma dulce și textura inconfundabilă.
Sursa: Adevarul

