joi, iulie 2, 2020

O femeie, de 53 de ani, din Marea Britanie a cântat la vioară în timp ce era operată pe creier pentru extirparea unei tumori. Operația a fost făcută aproape de zona care controlează mișcările de finețe ale mâinii stângi. 

Ca să prevină pierderea coordonării, profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg la King’s College Hospital, din Londra, a propus următorul plan de acţiune: medicii îi vor cartografia creierul prin proceduri imagistice, apoi vor desface cutia craniană, iar pacienta va cânta la vioară în timpul îndepărtării chirurgicale a tumorii.

A cântat la vioară în timp ce era operată pe creier

Citește și:

În timp ce chirurgii îi tăiau o parte din creier, Dagmar Turner a interpretat muzică de Gustav Mahler, piesa de jazz “Summertime”, de George Gershwin, precum şi câteva melodii din repertoriul cantautorului spaniol Julio Iglesias.

“Este pentru prima oară când am operat un pacient care cânta la un instrument. Am reuşit să îndepărtăm peste 90% din tumoră, inclusiv toate zonele în care existau suspiciuni de activitate agresivă a ţesutului tumoral, în timp ce pacienta şi-a păstrat complet funcţionalitatea mâinii stângi”, a declarat profesorul Ashkan, potrivit Reuters.

Parteneri