Sari la conținut

A fost Angelina Jolie păcălită de doctori să se automutileze chiar dacă era perfect sănătoasă?

Dezbaterea lansată de anunțul Angelinei Jolie legat de dubla mastectomie, a provocat reacții virulente în presa americană. Într-un articol de opinie publicat pe naturalnews.com, editorul pe sănătate Mike Adams susține că „Angelina Jolie a fost păcălită de medici să se automutileze din cauza unui cancer pe care nu-l are”.

Dubla mastectomie constă în extirparea în totalitate a celor două glande mamare, adică a sânilor, a areolelor şi a mameloanelor, cu păstrarea pielii.

Această intervenţie chirurgicală nu reprezintă însă un panaceu: deşi operaţia este mai eficientă decât monitorizarea medicală, ea nu elimină complet riscul de cancer la sân, dar îl reduce totuşi considerabil, „cu peste 90%”, potrivit Institutului Curie.

În plus, mutaţia genei BRCA1  nu echivalează obligatoriu cu declanşarea cancerului. „Poţi să fii purtător al acestei gene şi să nu faci niciodată cancer”, explică cercetătorii francezi. În ceea ce priveşte riscurile de dezvoltare a cancerului, „acestea depind şi de alţi factori, mai ales de cei de mediu”.

Jurnalistul american mai spune că, dacă ar fi să se aplice aceeași logică, atunci și bărbații ar trebui să-și extirpe testiculele pentru a nu face cancer sau cei care au risc de a face cancer colo-rectal să-și îndepărteze colonul.

În opinia lui Mike Adams, femeile sunt înspăimântate de cifrele prezentate din statisticile privind riscul apariției și incidența cancerului. „Oamenii din industria cancerului le sperie pe femei cu cifrele privind riscul, inducându-le senzația că nu au niciun control asupra cancerului și nicio alternativă. Femeile acestea, care deși nu au cancer, devin convinse că viața lor a fost salvată de chirurgicii care le-au mutilat”, mai spune jurnalistul american.

Cancerul este o boală care ar trebui prevenită în fiecare zi printr-un stil de viaţă sănătos. Iar persoanele sunt purtătoare ale genelor cancerigene le pot suprima cu ajutorul unei alimentaţii corespunzătoare care să includă citrice, resverastrol (struguri, vin roşu), crucifere sau omega-3 suţine Adams. Aceste alimente previn şi bolile de inimă, diabetul, Alzheimerul şi alte afecţiuni cronice.

,,Indol-3-carbinolul, spre exemplu este o substanţă naturală care se găseşte în cruciferele precum brocoli şi varza previne extensia genei BRCA1. însă, medicii nu recomandă femeilor să mănânce varză pentru că industria cancerului nu ar mai face profit”, susţine jurnalistul american. ,,Există  mii de alte modalităţi prin care poate fi prevenit cancerul şi poate fi suprimată extensia genei BRCA1, însă Jolie şi industria cancerului susţin că nu există altă opţiune în afara chimioterapiei, radioterapiei şi chirurgiei. Speriată, Angelina Jolie încearcă acum să inspire şi alte femei să se automutileze”, a mai adăugat el.

La rândul său, medicul chirurg și profesor asociat la Universitatea Michigan, Michael Sabel, atrage atenția că dubla mastectomie nu reduce riscul reapariției cancerului.

„Această intervenție nu reduce riscul reapariției cancerului. Sunt prea puține date care să arate că dubla mastectomie crește șansele de supraviețuire. De fapt, rezultatul e același fie că pacientele optează sau nu pentru înlăturarea sânului afectat de cancer”, explică Michael Sabel, adăugând că medicii chirurgi optează de obicei pentru tratamente mai puțin invazive.

De asemenea, medicii subliniiază și riscurile colaterale pe care le implică o dublă mastectomie: pacienta stă sub anestezie o perioadă mult mai lungă de timp, recuperarea durează mai mult, iar intervențția chirurgicală de reconstrucție este și mult mai complicată.

„Din ce în ce mai multe femei iau aceste decizii mult prea repede, deși nu au de ce să se grăbească. Chiar și în cazul formelor agresive de cancer, pacientele au o lună la dispoziție pentru a lua o decizie”, conchide Sarah Hawley.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel