Sari la conținut

A vomitat până şi-a pierdut dinţii din cauza medicamentelor de slăbit! Caz şocant care a ajuns în justiţie

slabire rapida
sursa foto: arhiva doctorul zilei
reacţii adverse periculoase

O firmă de avocatură specializată în cazuri de vătămări corporale a intentat un proces împotriva companiilor Novo Nordisk şi Eli Lilly and Co, producătorii medicamentelor Ozempic şi Mounjaro.

Juriştii reclamă faptul că aceste tratamente pentru diabet, care sunt însă foarte populare pentru a ajuta la pierderea în greutate inclusiv a pacienţilor non-diabetici, pot provoca gastropareză, o paralizie a stomacului, relatează CBS News.

Paul Pennock şi Jonathan Sedgh, avocaţii care conduc procesul din partea firmei Morgan & Morgan, au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că au depus dosarul, spunând că temeiul pentru proces este „lipsa de avertizare” a utilizatorilor în privinţa unor efecte secundare severe.

Detalii omise din prospecte?

Deşi prospectele ambelor medicamente notează că întârzie golirea gastrică şi pot provoca o varietate de probleme stomacale – inclusiv greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale şi constipaţie – ele nu avertizează în mod explicit despre gastropareză ca risc.

„Opinia noastră este că aceste medicamente cauzează aceste probleme. Credem că dovezile sunt suficiente pentru a putea dovedi acest lucru, altfel nu am fi depus această plângere şi intenţionăm să depunem multe altele în zilele şi săptămânile următoare”, a declarat Pennock.

El a menţionat că această primă plângere depusă implică o femeie de 44 de ani din Louisiana care a luat ambele medicamente, mai întâi Ozempic şi apoi Mounjaro, la recomandarea medicului său.

„Problemele ei au fost atât de grave, încât a fost la urgenţă de mai multe ori, inclusiv la sfârşitul săptămânii trecute. De fapt, chiar a vomitat atât de mult, încât şi-a pierdut dinţii”, a spus el despre reclamantă, care cere compensaţii financiare, deşi încă nu a fost diagnosticată oficial cu gastropareză.

Potrivit sursei citate de News.ro, Pennock spune însă că firma sa investighează alte 400 de solicitări din partea unor clienţi din 45 de state.

La începutul lunii trecute Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a lansat o investigaţie oficială legat de aceste medicamente pentru diabet şi pierdere în greutate, după ce autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din Islanda a semnalat cazurile a trei pacienţi care au luat aceste medicamente şi au experimentat gânduri suicidare sau de automutilare.

Investigaţia EMA se concentrează în jurul medicamentelor pentru pierderea în greutate, care conţin ingredientele active, semaglutidă sau liraglutid, produse ale grupului farmaceutic danez Novo Nordisk, cel mai mare producător de medicamente pentru diabet din lume.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.