Sari la conținut

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: ce este neuroplasticitatea și cum să poți să-ți antrenezi creierul

Neurochirurgul roman Leon Danaila
Sursa foto: wowbiz.ro
Secretul longevitații a neurochirurgului Leon Danaila

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă este neurochirurgul care după peste 40.000 de intervenții chirurgicale, la cei 90 de ani ai săi, continuă să salveze vieți în sala de operație.

Specialistul în neurochirurgie, în vârstă de 90 de ani, a împărtășit modalități simple de a stimula neuroplasticitatea acestui organ, la absolut orice vârstă.

Stimularea creierului pentru a îmbunătăți memoria, concentrarea sau funcționalitatea lui zilnică este o prioritate pentru mulți adulți, dar nu numai. Indiferent de categoria de vârstă în care te încadrezi, poți să beneficiezi de neuroplasticitatea acestui organ practicând câteva exerciții simple.

Neurochirurgul Leon Dănăilă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul Leon Dănăilă, sfaturi pentru dezvoltarea creierului

De ce să folosești mâna stângă pentru a te spăla pe dinți. Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă a prezentat, într-o postare pe Facebook, câteva metode inedite pentru un creier antrenat.

”Astăzi vreau să împărtășesc cu voi câteva modalități simple de a stimula neuroplasticitatea:

  • Utilizați mâna nedominantă: Faceți activități zilnice, cum ar fi spălatul pe dinți sau folosirea furculiței cu mâna mai puțin folosită. Acest exercițiu, cunoscut sub numele de neurobice, consolidează conexiunile dintre celulele creierului.
  • Călătoriți: Explorați locuri noi și expuneți-vă creierul la stimuli inediți și medii înconjurătoare noi pentru a deschide noi căi neuronale.- Antrenați-vă memoria: Utilizați mnemotehnici pentru a vă exersa memoria, stimulând conectivitatea rețelelor neuronale.
  • Citiți ficțiune: Cititul unui roman și implicarea în acțiunea acestuia îmbunătățesc conectivitatea creierului și activitatea în regiunile responsabile pentru senzații și mișcare.
  • Dansați: Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer și îmbunătățește conectivitatea neuronală, datorită implicării multiplelor funcții ale creierului.
  • Asigurați-vă un somn adecvat: Somnul ajută la consolidarea învățării prin creșterea spinilor dendritici și transferul informațiilor între neuroni. Recomandat este un somn de minim 7 ore pe noapte.
  • Faceți exerciții fizice și meditați: 30 de minute de exerciții fizice zilnic sau meditația contribuie la formarea de noi sinapse, iar consumul de flavonoide (cacao, afine) și antioxidanți (ceai verde) susține plasticitatea creierului.

Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!” a scris medicul neurochirurg Leon Dănăilă, pe Facebook.

„Neuroplasticitatea: Secretul longevității creierului”

Leon Dănăilă marchează un moment special în cariera sa profesională și personală prin lansarea cărții sale recente, intitulată „Neuroplasticitatea: Secretul longevității creierului”.

Lucrarea a fost publicată sub egida editurii Bookzone și reprezintă un moment deosebit în bogata sa istorie de peste 60 de cărți și tratate medicale.

E o carte prin care Leon Dănăilă speră să atingă inimile și mințile a cât mai mulți români, oferindu-le posibilitatea de a descoperi secretele unei vieți sănătoase și active.

Cartea sa va aduce beneficii tuturor celor care vor alege să o citească și subliniază puterea pe care fiecare individ o are de a-și modela creierul și destinul prin alegerile de zi cu zi.

“Neuroplasticitatea: Secretul longevității creierului” este și o mărturie a dedicării lui Leon Dănăilă pentru sănătatea mintală și fizică, oferind cititorilor săi ocazia de a explora fascinanta lume a neuroștiinței într-un mod accesibil și inspirator.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel