Sari la conținut

Această mască oferă cel mai înalt grad de protecție. Poate fi purtată o perioadă mai lungă de timp

Masca de protecție redevine obligatorie în spațiile închise și deschise, în contextul pandemic actual, odată cu răspândirea variantei Omicron. De asemenea, va fi impus un singur tip de mască, în detrimentul măștilor textile sau din plastic.

Măștile din material textil sau din plastic, obișnuite, vor fi interzise din cauza nivelului scăzut de protecție oferit. Măștile chirurgicale FFP2 vor fi singurele măști permise, datorită filtrării riguroase.

Măștile FFP2, singurele măști acceptate

Purtarea măștii de protecție redevine obligatorie în toate spațiile închise și deschise, odată cu prelungirea stării de alertă, pe fondul răspândirii rapide a tulpinii Omicron a coronavirusului, care se transmite mult mai ușor. În plus, nu mai este permisă folosirea măștilor textile sau a celor din material plastic, din cauza eficienței foarte scăzute.

Medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția și asupra modului în care de multe ori este purtată masca de protecție, fără să acopere în mod corespunzător nasul și gura.

„Aş dubla această recomandare de a folosi o mască medicală de modalitatea de utilizare corectă a măştii, pentru că degeaba am o mască bună, dacă nu o folosesc corect nu mă va proteja.

Şi este incorect manipulată, adică luăm masca, atingem suprafaţa exterioară, o punem în buzunar sau în geantă, ulterior o scoatem iarăşi şi o punem pe faţă, trebuie să înţelegem că exteriorul măştii este contaminat.

Ideal, undeva la patru ore ar trebui schimbată – aici mă refer la măştile simple, măştile chirurgicale cele în trei straturi. Măştile FFP2 pot să fie purtate o perioadă mai lungă de timp, pentru că au o filtrare mult mai riguroasă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit RRA.

Alte măsuri de protecție, necesare

Alături de purtarea corectă a măştilor medicale sau cu grad mai ridicat de protecţie specialiştii recomandă insistent şi vaccinarea, deoarece, chiar dacă serurile disponibile la acest moment pot fi mai puţin eficiente în a bloca infectarea, ele reduc semnificativ riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi riscul de deces.

Persoanele vaccinate care au făcut şi doza booster sau care au trecut şi prin boală sunt categoriile cele mai protejate în perspectiva noului val al epidemiei

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel