Sari la conținut

Acest aliment este un real pericol pentru români. Medic: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

carnati
SURSĂ FOTO: PEXELS
Cum sa prepari carnatii ca sa nu-ți fie rau

Acest aliment este un real pericol pentru români. Mulți îl consumă cu plăcere, însă puțini sunt cei care știu la ce boală sunt expuși atunți când îl mănâncă.

Botulismul este o afecțiune rară, dar gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului, ale cărei simptome pot pune viața în pericol. Un tip de bacterie numită „Clostridium botulinum” produce toxina.

Botulismul poate apărea ca urmare a contaminării alimentelor sau a unei răni. Poate apărea și atunci când sporii de bacterii cresc în intestinul copilului. În cazuri rare, botulismul poate fi și rezultatul unui tratament medical sau al bioterorismului.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat pentru DC Medical ce este botulismul și cum se transmite această boală.

Dr. Carmen Dorobăț: Boala este întâlnită în special iarna

”Botulismul este o boală care se transmite prin alimente care sunt conservate în condiții de anaerobioză. Acestea pot fi la conserve de pește, pastă de pește, cârnați și am avut cazuri când au fost găsite și în lucruri conservate în gospodării. Bacteria care determină această boală se dezvoltă în lipsa oxigenului iar boala este de fapt determinată de toxina acestei bacterii care atacă sistemul nervos central. Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Alimentele care îți pot pune viața în pericol

”Când vorbim despre cârnați, în momentul în care se prelucrează și ulterior este închis la capete și este ținut o perioadă de timp, cum este peste iarnă, în interiorul învelișului respectiv se pot crea condiții de anaerobioză care să ducă la dezvoltarea acestor bacterii. La conservele pe care le cumpărăm trebuie să avem mare atenție la cele care au capacul bombat.

Mai trebuie să avem mare atenție și la zacusca care este făcută în casă pentru că în momentul în care se face acea sterilizare în cuptor poate apărea această bacterie. Trebuie avut grijă la toate alimentele care sunt păstrate o perioadă mai lungă de timp și din care am eliminate aerul, pentru că alimentele nu vor fi modificate nici la gust, nici la miros și din această cauză toxina este foarte periculoasă”, a mai precizat sursa citată.

Simptome botulism

”Toxina atacă sistemul nervos central și merge de la simptome minime cum ar fi căderea pleoapelor, persoana nu mai poate deschide ochii, sau cazuri foarte grave în care sunt tulburări respiratorii. O mare problemă este aceea că toate aceste simptome sunt duse de pacient în condiții de afebrilitate. Tratamentul trebuie administrat cât mai repede pentru că boala se agravează prin toxină și o dată eliberată este foarte greu de împiedicat în a-și face efectul. Se folosește serul antibotulinic și terapia antimicrobiană”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel