luni, octombrie 3, 2022

Food and Drug Administration, instituţia ce autorizează comercializarea alimentelor şi a medicamentelor în SUA a lansat o avertizare în legătură cu cel mai folosit analgezic.

,,Paracetamolul, acest analgezic folosit de mai toată lumea, poate provoca în anumite cazuri rare reacţii de piele foarte grave, ce pot fi chiar fatale”, susţin reprezentanţii FDA.

Agenţia a anunţat că ia măsuri pentru a adăuga detalii despre reacţiile de piele pe prospectul medicamentului, urmând să solicite introducerea acestor avertismente în prospectele tuturor medicamentelor ce conţin paracetamol.

Te-ar mai interesa: Ce spune ultima cifră din CNP despre tine. Numerol...

Printre simptomele acestor reacţii de piele se numără iritaţiile, băşicile şi vătămări pe suprafeţe mari ale pielii, afirmă FDA.

Pacienţii care iau paracetamol şi dezvoltă aceste simptome ar trebui să înceteze imediat să consume acest medicament şi să se adreseze cadrelor medicale.

„Aceste informaţii noi nu au ca scop îngrijorarea consumatorilor şi a cadrelor medicale şi nici nu doresc să-i încurajeze pe oameni să apeleze la alte medicamente”, spune dr. Sharon Hertz, director adjunct în cadrul Division of Anesthesia, Analgesia and Addiction de la FDA. „Cu toate acestea, este extrem de important ca oamenii să recunoască şi să reacţioneze rapid în cazul acestor simptome rare, dar extrem de grave, ce au potenţialul de a fi letale”, a adăugat specialista.

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

FDA a hotărât să lanseze acest avertisment după ce a analizat cazurile în care medicamentul a fost acuzat de provocarea acestor reacţii pe piele. Între 1969 şi 2012, s-au raportat către FDA 107 de cazuri în care paracetamolul a provocat reacţii de piele, cazurile rezultând în 67 de spitalizări şi 12 decese.

Cele două afecţiuni de piele foarte grave asociate acestui medicament sunt Sindromul Stevens-Johnson (SJS) şi necroliza epidermică toxică, în care stratul superior al pielii se separă de straturile inferioare.

Te-ar mai interesa: Medic: Este cel mai prost obicei alimentar. Duce l...

Specialiştii afirmă că nu există o metodă prin care să fie identificate persoanele cu un risc sporit de a dezvolta aceste reacţii la paracetamol. De asemenea, FDA anunţă că beneficiile acestui medicament sunt mai mari decât riscurile asociate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private