Sari la conținut

Acest condiment are mai multă vitamina C decât lămâile

lamaia elimina mirosul neplacut din gura
Sursă foto: Arhiva Doctorul Zilei
Efectele benefice ale lămâiei asupra mirosurilor neplăcute

Endocrinologul și nutriționistul Dr. Elena Syurakshina comentează beneficiile condimentului, care conține mai multă vitamina C decât lămâia.

Beneficiile hreanului

Hreanul a fost folosit mult timp ca remediu bactericid și antiinflamator pentru viruși și răceli. Acesta conține fibre, uleiuri esențiale, fitoncide, multă vitamina C, precum și vitaminele B1, B2, B3, B6, E, acid folic și minerale importante: potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, mangan, cupru și arsenic. Concentrația de vitamina C din acest fruct rădăcină este mai mare decât în portocale și chiar în lămâi. Din acest punct de vedere, rădăcina de hrean nu este inferioară fructului de coacăz, a precizat medicul.

Rădăcina de hrean conține zahăr, aminoacizi, substanța proteică bactericidă lizozimă și compuși organici. Substanțele volatile, fitoncidele, din care hreanul este bogat, pot distruge microbii patogeni. De remarcat este glicozidul sinigrin, a cărui descompunere produce ulei alilic de muștar.

Hreanul acționează asupra organismului ca un stimulent. Atunci când este folosit moderat, are un efect pozitiv în următoarele aspecte:

  • apetitul este îmbunătățit;
  • crește aciditatea sucului gastric
  • nivelul zahărului din sânge scade;
  • tensiunea arterială scade;

Hreanul are un efect diuretic și coleretic asupra organismului. Este considerat un afrodisiac natural. Utilizarea hreanului ca cataplasmă poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare și articulare datorită proprietăților sale de încălzire. Hreanul poate ajuta la răceli și afecțiuni respiratorii, deoarece ajută la subțierea mucusului și facilitează expectorația.

„Este important să rețineți că hreanul are un gust și un miros destul de puternic, așa că trebuie consumat cu moderație”, spune specialistul.

Hreanul conține antioxidanți, vitaminele B, C, E, K. Oligoelementele – bor, potasiu, calciu, siliciu, magneziu și sodiu se găsesc, de asemenea, din abundență. Deci, cu ajutorul său nu este dificil să compensați deficitul acestor substanțe, principalul lucru este să echilibrați dieta, nu doar să mâncați rădăcina sau frunzele. Siliciul crește elasticitatea vaselor de sânge, face părul, articulațiile și oasele mai sănătoase, iar alte substanțe utile ajută la absorbția sa în organism.

Din această plantă se fac și tincturi pentru aplicare externă. Loțiunile făcute din această tinctură dezinfectează julituri, dermatite, boli fungice, se aplică și în reumatism. De asemenea, puteți folosi tinctura de hrean pentru a îndepărta pistruii.

Când nu ar trebui să mănânci hrean?

Desigur, hreanul nu este absolut sănătos pentru toată lumea. Nu ar trebui să mâncați mult hrean dacă suferiți de boli renale sau hepatice, boli gastrointestinale, probleme de alergie sau aciditate ridicată. De asemenea, nu ar trebui să fie luat de copii, femei însărcinate și care alăptează.

„Uleiul de alil util poate fi uneori și dăunător; dacă se abuzează de hrean, pot apărea arsuri ale mucoasei stomacului și gastroenterită. Utilizarea externă excesivă poate provoca, de asemenea, arsuri pe piele. Amintiți-vă că moderația este necesară în toate, atunci hreanul va fi doar benefic pentru sănătate”, spune specialistul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel