Sari la conținut

Acest CONDIMENT este MAI PUTERNIC DECÂT CAFEAUA! Află ce alte motive ai să-l consumi în fiecare zi

Cunoaștem și folosim această plantă, cel mai des, în calitate de condiment, însă trebuie cunoscut faptul că ea are proprietăți curative nebănuite. De exemplu, o cană de infuzie din această plantă, dimineața, ține loc de cafea – ba, chiar, este mai puternică decât aceasta din urmă și nu are nici efectele negative (pentru hipertensivi) ale cafeinei.

Uleiurile volatile (carvacol, linalol, pinen, borneol, timol), taninurile, substanţele amare, sărurile minerale, mucilagiile aflate in compoziția acestei plante fac din ea un puternic antiseptic, analgezic sau calmant al tusei.

Preparatele care o au ca bază sunt indicate în caz de: dispepsii, dischinezii biliare, viermi intestinali, plăgi, reumatism, gută, seboree. De asemenea, planta ajută la tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructaţia persistentă, flatulenţa, digestia leneşă şi fluxul biliar sărac, precum şi la calmarea tusei, guturaiului şi astmului.

Ne putem bucura de proprietățile consumând-o și sub formă de ceai, infuzie, tinctură sau uleiuri esențiale.

Cea mai cunoscută acțiune binefăcătoare a acestei plante este aceea de a calma tusea – 3 căni de ceai pe zi te pot scăpa de tusea deranjantă.

Ȋn ameliorarea stărilor de stres şi a bolilor de nervi, ca și pentru a-ți asigura o zi plină de energie, câte o cană cu ceai, băută dimineața, are un efect mult mai bun decât cafeaua.

Înainte de a afla alte proprietăți miraculoase ale acestei plante, să-i aflăm și numele. Nu fiți surprinși, este vorba despre… CIMBRU.

Ȋn combaterea crampelor menstruale sau a tulburărilor menstruale sunt recomandate cate 2-3 căni de ceai de cimbru, zilnic.

Sub formă de gargară poate fi administrat în amigdalite, faringite, laringite.

Planta este prescrisă uneori în tratamentul afecţiunilor gingivale.

Extractul (tinctura) de cimbru este folosit în special la tratamentul afecțiunilor gastrointestinale sau a bolilor aparatului respirator. O răceala obisnuită însoțită de tuse, sau o gripă netratate la timp și eficient, pot duce la pneumonie. Pentru a evita o astfel de complicație neplăcută se recomanda tinctura de cimbru.

Uleiul esenţial de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru tăieturi minore şi răni, ca şi pentru muşcăturile şi înţepăturile de insecte. Pentru tratamentul bolnavilor ce au suferit o pareză, un atac de apoplexie, atrofie musculară sau o entorsă, se recomandă aplicarea de ulei de cimbru pe locurile afectate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel