Sari la conținut

Acest vaccin anti-Covid-19 are și el urmări aproape fatale

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Vaccinul Covid-19 de la AstraZeneca a fost retras de pe piață din cauza cererii scăzute, dar rapoartele conform cărora poate provoca tromboză și efecte fatale au provocat îngrijorare la nivel mondial. Recent, s-a raportat că există o altă doză care ar prezenta, de asemenea, simptome grave, potrivit unui raport din The New York Times.

Statele Unite au fost una dintre puținele țări care nu au distribuit populației vaccinul european, ci au folosit a doua formulă care ar putea avea consecințe majore.

Care este vaccinul anti-Covid-19 cu consecințe mortale?

Este vaccinul Pfizer care a fost folosit în peste 90 de țări. Un reportaj realizat de un jurnalist de la New York Times la începutul lunii mai 2024 a relatat că doza a declanșat atacuri severe de zona zoster la pacienți și a dus la spitalizare.

Analiza, potrivit presei, a fost realizată de oamenii de știință din Hong Kong, care au investigat înregistrările din țara lor și au ajuns la concluzia că șapte din fiecare milion de exemplare ale acestui vaccin au manifestat această patologie. Deși nu au existat decese, zona zoster poate provoca complicații grave la pacienții imunocompromiși.

Ce este zona zoster?

Este o infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian care afectează nervii periferici și pielea, provocând o erupție cutanată foarte dureroasă cunoscută sub numele de zona zoster. Virusul afectează, în general, adulții și persoanele în vârstă, iar studiile sugerează că 20% din populație va contracta virusul la un moment dat în viață.

Alte simptome comune ale herpesului zoster includ vezicule pline de lichid, sensibilitate la atingere și probleme oculare. Nu există un tratament specific pentru zona zoster, dar trebuie consultat un medic pentru a începe să se ia medicamente pe cale orală sau orice consideră profesionistul că este cel mai bine.

Alte efecte secundare ale vaccinurilor Covid-19

Raportul New York Times a menționat că există mai multe efecte secundare ale tuturor vaccinurilor, dar acestea sunt mai puțin intense în organism. Acestea sunt:

  • Miocardita sau inflamația inimii.
  • Reacții alergice.
  • Tromboză.

De ce a fost retras vaccinul AstraZeneca?

Vaccinul laboratorului european AstraZeneca, sub denumirea puțin cunoscută Covishield, a trebuit să fie retras de pe piață din cauza cererii scăzute în contextul scăderii numărului de infecții cu coronavirus, potrivit laboratorului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel