marți, iunie 6, 2023

Cărbunele activat este adesea folosit pentru a trata  supradozajul și poate trata, de asemenea, diareea și scăderea colesterolului. Mulți oameni îl folosesc ca remediu la domiciliu pentru diverse preocupări, dar  dovezi științifice susțin mai multe beneficii.

Cărbunele activat este o pulbere neagră, inodoră și fără aromă, care a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse afecțiuni.

Te-ar mai interesa: O femeie a așteptat un an pentru a fi diagnosticat...

În zilele noastre, este cel mai frecvent utilizat în medii medicale pentru a trata supradozele de medicamente sau ca remediu antiotrăvitor de urgență.

Se crede că cărbunele activat oferă mai multe alte beneficii, inclusiv mai puține gaze și flatulență, niveluri scăzute de colesterol și îmbunătățirea funcției renale. Unii oameni susțin că ajută la albirea dinților, filtrează apa și chiar vindecă mahmureala.

Totuși, s-ar putea să vă întrebați câte dintre aceste afirmații sunt susținute de știință.

Beneficiile și utilizările cărbunelui activat

Cărbunele activat are mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Te-ar mai interesa: De ce apare constipația și care sunt cele mai bune...

Cu toate acestea, unele dintre aceste beneficii se bazează pe cercetări vechi de zeci de ani, așa că validitatea lor ar trebui mai mult cercetată.

Tratament de urgență în caz de supradoză

Cărbunele activat a fost folosit ca tratament antiotrăvitor de urgență încă de la începutul anilor 1800. Asta pentru că se poate lega la o mare varietate de medicamente, reducându-le efectele

Această substanță poate fi utilizată pentru a trata supradozele atât de la medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și de la medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, acetaminofenul și sedativele/

Te-ar mai interesa: Medic: ‘Motivul sumbru pentru care nu trebui...

Studiile arată că ingerarea a 50-100 de grame de cărbune activat în decurs de 5 minute de la administrarea unui medicament poate reduce capacitatea unui adult de a absorbi acel medicament cu până la 74%.

Se spune că cărbunele activat este cel mai benefic atunci când este luat în prima oră după o supradoză sau otrăvire. Studiile mai vechi sugerează că este puțin probabil să o luați după această oră inițială.

Te-ar mai interesa: Studiu: Atacurile de cord GRAVE au mai mare probab...

Cu toate acestea, cercetările mai noi raportează mai multe cazuri în care a fost eficient chiar și atunci când a fost luat după această primă oră. Acest lucru se poate datora faptului că cărbunele activat nu numai că oprește absorbția unui medicament, dar vă ajută și corpul să elimine mai rapid medicamentele deja absorbite.

Mai mult, cercetările sugerează că cărbunele activat poate fi benefic dacă este luat până la 4 ore după ingestia de medicamente cu eliberare întârziată, cele care încetinesc digestia și doze mari de medicamente.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

Poate promova funcția rinichilor

Cărbunele activat poate promova funcția rinichilor prin reducerea numărului de deșeuri pe care rinichii tăi trebuie să le filtreze.

Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru persoanele cu boală cronică de rinichi. Rinichii sănătoși sunt în mod normal foarte bine echipați pentru a vă filtra sângele, dar această afecțiune inhibă capacitatea rinichilor dumneavoastră de a elimina ureea și alte toxine.

Cărbunele activat se poate lega de uree și alte toxine, ajutându-ți corpul să le elimine.

Ureea și alte produse reziduale pot trece din sânge în intestin printr-un proces cunoscut sub numele de difuzie. În intestin, ele se leagă de cărbunele activat și sunt excretate în scaun. (Studiul complet poate fi consultat AICI)

Studii mai vechi pe oameni sugerează că cărbunele activat poate ajuta la scăderea nivelului sanguin de uree și a altor produse reziduale, precum și la îmbunătățirea funcției renale la persoanele cu boală cronică de rinichi.

Elimină gazele intestinale

Acest beneficiu al cărbunelui activ nu a fost demonstrat științific, însă mai multe teste realizate de specialiști au arătat că, prin puterea sa de neutralizare, poate ajuta în cazul balonării sau a problemelor precum flatulență excesivă sau meteorism abdominal.

Simptomele problemelor digestive pot fi ameliorate prin administrarea unei tablete de cărbune activ după o masă sățioasă datorită puterii sale de absorbție a dioxidului de carbon din intestine.

Poate reduce nivelul de colesterol

Cărbunele activat poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol.

Cercetările mai vechi sugerează că cărbunele activat se poate lega de colesterol și de acizii biliari care conțin colesterol din intestin, împiedicând absorbția acestora

Într-un studiu mai vechi, administrarea a 24 de grame de cărbune activat pe zi timp de 4 săptămâni a scăzut colesterolul total și LDL (rău) cu 25% fiecare, în timp ce a crescut colesterolul HDL (bun) cu 8%

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private