Sari la conținut

Activitatea simplă care reduce riscul de atac de cord. E nevoie de mai puțin de 5 minute

atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce simți când faci atac de cord: patru semne cruciale

Activitatea simplă care reduce riscul de atac de cord. E nevoie de mai puțin de 5 minute.

Din ce în ce mai multe cercetări arată că schimbările simple din viața ta pot ajuta la compensarea problemelor cardiace. Una dintre aceste schimbări ar putea fi introducerea exercițiilor de rezistență în rutina ta, sugerează un studiu.

Heart disease: Simple '5-minute' activity shown to reduce risk of dangerous disease | Express.co.uk

Activitatea simplă care reduce riscul de atac de cord. E nevoie de mai puțin de 5 minute

Un grup de cercetători a descoperit că utilizarea greutăților libere și a aparatelor de antrenament cu greutăți de doar câteva ori pe săptămână ar putea fi extrem de benefică pentru sănătatea inimii tale. Făcând chiar și o mică parte din activitate, s-a dovedit a reduce riscul de „evenimente de boală coronariană”, cum ar fi atacuri de cord și accident vascular cerebral.

„Oamenii ar putea crede că trebuie să petreacă mult timp ridicând greutăți, dar doar două seturi de bench press care necesită mai puțin de 5. minute ar putea fi eficiente”, a declarat Duck-Chul Lee, unul dintre autorii studiului și profesor asociat la Universitatea de Stat din Iowa.

Lee a sugerat, de asemenea, că tipul de exerciții pe care le faci nu este foarte important. El a spus: „Ridicarea oricărei greutăți care crește rezistența mușchilor tăi este cheia. Mușchiul meu nu știe diferența dacă sapă în curte, port sacoșe grele de cumpărături sau ridic o ganteră”.

Concluzia vine după ce cercetătorii au analizat sănătatea a aproape 13.000 de adulți pe parcursul unui deceniu. În timpul studiului, au determinat participanții să înregistreze nivelul de antrenament de rezistență pe care îl făceau pentru a identifica orice tendințe.

Ei au descoperit că două zile pe săptămână au fost asociate cu cel mai scăzut risc de evenimente cardiovasculare, dar nu au existat îmbunătățiri dincolo de patru zile pe săptămână.

Un antrenament cu greutăți supravegheat ar putea chiar ajuta la recuperarea după un infarct

Cercetătorii au speculat că motivul pentru care riscul a scăzut ar putea fi legat de antistresul pe care îl oferă antrenamentul – deși sunt necesare mai multe cercetări.

Stresul, în timp, poate crește tensiunea arterială – ceea ce reprezintă un risc masiv de boli de inimă. Cercetătorii au explicat, de asemenea, de ce desfășurarea activității de mai mult de patru ori pe săptămână ar putea să nu facă nimic.

Ei au citat studii anterioare care arată că un nivel ridicat de antrenament de rezistență poate înrăutăți sănătatea inimii.

Unul dintre aceste studii sugerează că antrenamentele de mare intensitate pot crește rigidizarea arterelor. Pereții arterelor rigide pot însemna o creștere a tensiunii arteriale, ceea ce poate afecta inima.

Un alt studiu din 2015 a mai descoperit că antrenamentul cu rezistență ar putea reduce tensiunea arterială a persoanelor cu sindrom metabolic – o combinație de obezitate, hipertensiune arterială și diabet.

Alte cercetări au sugerat că un antrenament cu greutăți supravegheat ar putea chiar ajuta la recuperarea după un atac de cord.

De asemenea, o dietă săracă în grăsimi, bogată în fibre și limitarea cantității de sare, s-a dovedit că vă reduce riscul unui atac de cord. Alimentele care conțin grăsimi saturate ar trebui, de asemenea, evitate, deoarece acest lucru crește nivelul de colesterol „rău” din sânge.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: