duminică, august 14, 2022

Pune creierul la treabă! Sfaturi de la un celebru neurocercetător: Antrenamentul creierului trebuie să-ți aducă plăcere, nu să te extenueze

Considerată drept una dintre cele mai deștepte femei din Federația Rusă, sfaturile Tatianei Cernigovskaia, doctor în biologie și filologie, neurolog, psiholingvist și profesor universitar, sunt urmărite și apreciate la nivel internațional.

Creierul trebuie să muncească din greu

 

Te-ar mai interesa: Adormirea Maicii Domnului. Preotul Vasile Ioana: F...

Sfaturi de la un celebru neurocercetător

Îmbătrânirea creierului a fost una dintre problemele de bază cercetate de către Tatiana Cernigovskaia, iar în cadrul lecțiilor sale subliniază adesea ideea conform căreia creierul are nevoie să fie pus la treabă.

Iată care ar fi sfaturile celebrului neurocercătător rus:

Pune creierul la treabă! 1. Evită realizarea de sarcini multiple 

Ai observat că după studii, multitasking-ul este a doua cea mai importantă cerință a angajatorilor?

De fapt, potrivit cercetătoarei, o astfel de abilitate nu este caracteristică creierului.

„Dacă crezi că reușești să faci mai multe lucruri în același timp, să știi că creierul te duce de nas: acesta nu este decât un șiretlic. De fapt, creierul se schimbă foarte rapid de la o sarcină la alta. Pentru asta, el irosește foarte multă energie.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci porumb fiert. Este o minun...

Din acest considerent, sarcinile multiple nu sunt recomandate.


Pune creierul la treabă! 2. Evită fast-food-ul informațional

Vorbim cu toții în stânga și în dreapta despre o alimentație sănătoasă, în timp ce ne hrănim creierul cu fast-food informațional. Și el are nevoie de o alimentație echilibrată. Proteine-filme pentru mușchi, carbohidrați-muzică pentru energie și acizi grași-cărți ca să nu depunem grăsime unde nu trebuie.

Lecturează cărți inteligente

Te-ar mai interesa: Mesajul runelor pentru o zodie. Numerolog: Află un...

Nu te limita la romanele de bulevard și la revistele de modă, creierul are nevoie de literatură mai complicată, care să-l facă să gândească. Dacă îți vei forma obiceiul de a citi înainte de somn, vei obține adițional încă câteva beneficii:

  • vei adormi mai ușor;
  • vei scăpa mai ușor de stres și anxietate;
  • vei evita fluxul de informații negative care vine de la televizor.

Alege filmele corecte

Filmele de acțiune cu împușcături și mușchi puțin probabil te vor face mai inteligent. Alege filmele care te fac să analizezi, să presupui sau să te regăsești în faptele personajelor.

Te-ar mai interesa: Ce spunea Arsenie Boca despre Maica Domnului: NU f...

Ascultă muzică de calitate

Muzica clasică are un efect benefic nu doar asupra creierului, dar și asupra întreg organismului. Efectul Mozart nu este un mit.


Pune creierul la treabă! 3. Nu uita de scrisul de mână

De când tehnologiile ne-au invadat viața, scrisul de mână a devenit o raritate. Cu toate acestea, e bine de știut că în timpul scrisului cu mâna creierul nu doar că este mai activ, dar și că prelucrează mai multă informație.

Cercetările specialistului rus arată că astfel se îmbunătățesc capacitățile cognitive, memoria și exprimarea.

Te-ar mai interesa: De ce ți se face somn după masă? Un expert elucide...


Pune creierul la treabă! 4. Lasă creierul să facă curățenie generală

Somnul nu este doar o formă de odihnă a organismului obosit fizic, el este o formă de îmbunătățire a memoriei de lungă durată și o ocazie pentru curățenia generală în creier. Pe parcursul nopții, gunoiul informațional este aruncat din creier, de aceea dimineața avem mintea mai limpede.

Antrenament pentru creier după metoda grecilor antici

Antrenamentul creierului trebuie să-ți aducă plăcere, nu să te extenueze.

Experții specializați în tot ce ține de antichitate spun că grecii aveau un obicei interesant: seara, înainte să meargă la somn, ei își aminteau tot ce s-a întâmplat în acea zi din momentul în care s-au trezit. Fără nici o grabă, cât mai în detaliu.

  • Astăzi asta ar arăta de genul: m-am trezit, m-am spălat pe față și pe dinți, am pregătit dejunul (terci de ovăz și o ceașcă de lapte) etc.
  • Bineînțeles asta e necesar nu pentru a recapitula fiecare mărunțiș pe care l-am făcut, ci pentru a ne antrena memoria și a o obișnui să fie mereu activă.

Fragment din lecția prof. Tatiana Cernigovskaia, “Cum să obișnuiești creierul să învețe”, 2015

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private