Sari la conținut

Dieta tuturor bolilor: slăbești şi să scapi de pietre la rinichi şi de tensiune arterială

Dieta dash
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
DASH a fost creată la sfârșitul anilor 1980

Dieta tuturor bolilor: slăbești şi să scapi de pietre la rinichi şi de tensiune arterială.

Cunoscută drept „dieta tuturor bolilor”, dieta DASH te ajută nu doar să scapi de kilogramele în plus, dar şi să îţi menţii sănătatea la un nivel înalt.

Studiile realizate de-a lungul ultimilor ani au pus în evidență o asociere clară între dieta DASH și un risc scăzut de exces ponderal, dar și de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, atac vascular cerebral, diabet și afecțiuni renale.

Dieta tuturor bolilor: slăbești şi să scapi de pietre la rinichi

Acronim pentru Dietary Approaches to Stop Hypertension, care in traducere inseamna „abordari dietetice pentru combaterea hipertensiunii”, DASH este, asa cum ii spune si numele, un regim alimentar care vizeaza consolidarea sanatatii cardiace.

Astfel, s-a observat că persoanele care au primit un scor DASH mare s-au dovedit a fi mari consumatoare de alimente bogate în calciu, potasiu, magneziu, vitamina C și sărace în sodiu. În cazul acestora, riscul de a dezvolta calculi renali este cu 40-45% mai mic decât al celor care au obținut scoruri DASH mici.

Apariţia pietrelor la rinichi este asociată cu un risc crescut de diabet, greutate corporală peste medie, hipertensiune și alte boli cardiace, avertizează specialiștii în studiul publicat Journal of the American Society of Nephrology.

 

Cercetătorii americani de la Maine Medical Center ne recomandă să urmăm dieta Dash deoarece o alimentaţie sănătoasă previne şi formarea calculilor renali, mai exact a pietrelor la rinichi. În colaborare cu experții de la Universitatea Brigham, oamenii de ştiinţă au analizat dieta ținută de un grup de femei și bărbați de toate vârstele, timp de peste 14 ani.

În linii mari, dieta DASH pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte, lactate degresate, carne de pui, peste si limiteaza consumul de sare, zahar, grasimi saturate si carne rosie.

Dieta DASH este simpla si usor de urmat de catre oricine, putand fi tinuta, ca parte a unui stil de viata echilibrat.

Îmbunătățirea stării de sănătate după 6 luni de dietă

De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Oxfordshire a scos la iveală faptul că oamenii care ținuseră dieta DASH timp de cel puțin 6 luni au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate, cu precădere a valorilor tensiunii arteriale.

Oamenii de ştiinţă spun că pierderea în greutate este una dintre cele mai bune modalităţi care ajungă la reglarea tensiunii. Chiar dacă iei deja medicamente pentru hipertensiune, pierderea în greutate poate ajuta deoarece eficientizează tratamentul.

De exemplu, pentru un singur kilogram pierdut, tensiunea arterială scade cu aproximativ 1 mmHg. În cazul în care slăbeşti 5-10 kilograme, atunci va fi   reală diferenţă în privinţa stării de sănătate pe termen lung, deoarece hipertensiunea este un factor de risc major pentru bolile de inimă. Tensiunea arterială ideală este cea sub valoarea de 120/ 80 mmHg.

Rezultate optime cu ajutorul mișcării

Dieta DASH funcționează prin limitarea nu numai a sării, ci și a grăsimilor saturate. Ambele pot fi dăunătoare sănătății inimii, spune Kimberley Rose-Francis, un nutriționist din Sebring, Florida. Sarea bogată în sodiu poate crește tensiunea arterială, ceea ce exercită o presiune inutilă asupra mușchiului inimii. Grăsimile saturate, pe de altă parte, pot crește nivelul de colesterol . „Colesterolul are potențialul de a bloca sau scădea fluxul de sânge către inimă”, spune Rose-Francis, adăugând că fluxul sanguin restricționat ar putea duce la un atac de cord.

Dieta DASH funcționează și prin creșterea alimentelor care furnizează fibre, proteine ​​slabe și alți nutrienți despre care se crede că ajută la scăderea tensiunii arteriale.

De asemenea, important de reținut este că persoanele care doresc să-și scadă tensiunea arterială ar trebui să combine dieta cu alte abordări ale stilului de viață sănătos pentru gestionarea hipertensiunii.

Cum ar fi să facă mai multă mișcare, să slăbească și să reducă consumul de alcool. Renunțarea la fumat  este, de asemenea, crucială pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru menținerea sănătății inimii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: