Sari la conținut

Actriță, criticată că a dormit cu fiul ei. A mers prea departe?

Actrița Alicia Silverstone a fost criticată pentru că a împărțit patul cu fiul ei de 11 ani. Ce părere au psihologii despre acest lucru? Un pediatru și un psiholog pentru copii spun că dormitul în același pat este în regulă până la vârstă care precedă pubertatea.

Actriță, criticată că a dormit cu fiul ei de 11 ani. A mers prea departe?

Actrița Alicia Silverstone este cunoscută pentru stilul său parental neconvențional, dar după ce a spus că încă doarme cu fiul ei de 11 ani, Bear, în cadrul emisiunii „The Ellen Fisher Podcast” din această săptămână, a primit critici dure.

„Dormitul cu copilul a mers un pic prea departe”, a scris un critic pe Twitter. Un altul a intervenit: „Cum va învăța să fie independent? Ea nu îl ajută”.

Părerile unt împărțite despre dormitul în același pat cu copilul. O altă persoană a aplaudat alegerea ei, scriind pe Twitter: „Există o mulțime de oameni disfuncționali care se plimbă prin societate în acest moment… poate că un pic mai multă dragoste din partea părinților nu strică”.

Așadar, este potrivit ca părinții să împartă patul cu copilul lor și până la ce vârstă? Iată ce au avut de spus un medic pediatru și un psiholog pentru copii.

Împărțirea patului cu copilul, o decizie personală

„Întotdeauna le-am spus părinților că împărțirea patului cu copilul tău este o decizie personală, nu o decizie medicală”, a declarat pentru Insider Dr. Rebecca Fisk, pediatru la Lenox Hill Hospital at Northwell Health din New York.

Medicul mai precizat că părinții nu ar trebui să împartă niciodată patul cu un copil sub vârsta de 12 luni, din cauza riscului crescut de deces prin SIDS și sufocare.

„Cu toții provenim din medii diferite și regulile, sau liniile directoare pentru părinți, variază foarte mult – este vorba despre ceea ce funcționează pentru tine și familia ta”, a declarat Elizabeth Matheis, psiholog.

Puteți avea o relație coerentă cu copilul dumneavoastră, dar să aveți limite, mai spune expertul.

Dar, din cauza nevoilor diferite de somn, dormitul în comun poate provoca un somn perturbator atât pentru părinte, cât și pentru copil, a spus Fisk. Deci, dacă împărțiți patul, asigurați-vă că cel mic să fie bine odihnit, alte opțiuni îi vor oferi același sentiment de siguranță, a spus ea, potrivit insider.com.

Părinții pot pune o saltea pe podeaua camerei lor pentru ca un copil să se întindă pe ea până când i se face somn, apoi îl conduc în camera lor, sau pot sta la marginea patului până când adoarme.

În acest fel, încurajați independența copilului dumneavoastră și în același timp îl sprijiniți. „Puteți avea o relație coerentă cu copilul dumneavoastră, dar să aveți limite”, a spus Fisk, referindu-se la cazul actriței.

Dormitul cu cel mic ar trebui să înceteze atunci când copilului dumneavoastră începe să dezvolte, a spus Fisk.

Prepubertatea este stadiul în care încep să se dezvolte caracteristicile sexuale, cum ar fi sânii înmuguriți și creșterea părului la subraț.

Copilul,  în perioada prepubertății

„Nu aș vrea ca un copil de 14 ani să doarmă în pat cu mama sau tatăl său. Dacă m-ați ruga să trag o linie, cred că aceasta se află în perioada prepubertății”, a declarat Fisk.

Matheis este de acord. „Adolescența, sau debutul pubertății, poate fi un moment bun pentru a trece la paturi diferite”, a spus ea.

Când un copil ajunge la adolescență, probabil că își va căuta oricum propriul spațiu, făcând o tranziție naturală de la împărțirea patului cu un părinte. Dar dacă copilul dumneavoastră este foarte anxios și se simte confortabil în a fi lângă dumneavoastră, este în regulă să instalați o saltea în aceeași cameră, a spus Matheis.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.