Sari la conținut

Actrița Shannen Doherty, diagnosticată în 2020 cu cancer de sân în stadiu terminal, e optimistă că se va vindeca, în cele din urmă

Sursă foto: revista People
Shannen Doherty speră la vindecare

Actrița Shannen Doherty speră la vindecare. Mai exact că viitoarele descoperiri în tratamentul cancerului o vor ajuta să trăiască încă trei până la cinci ani, timp în care vor apărea noi tratamente, poate chiar unul care să vindece boala, în cele din urmă. 

Actrița a fost invitată într-un episod al podcastului său „Let’s Be Clear” alături de oncologul Dr. Lawrence Piro, Doherty unde a precizat că speră că noile tratamente îi vor prelungi viața.

Speră că va trăi până va fi descoperit tratamentul vindecător

Actrița, cunoscută mai ales pentru rolurile sale din „Beverly Hills, 90210” și „Charmed”, a fost diagnosticată cu cancer la sân în 2015. A intrat în remisiune în 2017, dar a fost diagnosticată cu cancer la sân în stadiul 4 în 2020. În 2023, actrița a dezvăluit că boala s-a extins la creier și oase.

„Mereu vorbesc despre faptul că trebuie doar să mai rezistăm trei până la cinci ani, iar apoi va exista terapia cu celule T sau altă terapie inovatoare. Vor exista mult mai multe opțiuni care vor putea prelungi viața cu încă cinci ani. Apoi, în acei cinci ani, există un întreg alt grup de opțiuni, și în cele din urmă, va exista un tratament vindecător,” a declarat ea.

Dr. Piro a remarcat cum tratamentul cancerului s-a dezvoltat în ultimii ani, spunând că există „multe capitole diferite [în viața pacienților cu cancer acum].”

Perspective de tratament pentru cancerul metastatic la sân

Episodul podcastului transmite un mesaj de speranță pentru cei care urmează tratamente pentru cancerul metastatic la sân și servește ca un memento că, în timp, tratamentele noi și inovatoare pot deveni disponibile.

Dr. Nathan Goodyear, director medical la Brio Medical, un centru holistic de vindecare integrativă a cancerului din Scottsdale, Arizona, spune că, în prezent, standardul convențional pentru metastazele cerebrale și osoase la stadiul 4 al cancerului de sân este de a viza site-urile metastatice prin aceleași standarde convenționale utilizate anterior: chirurgie, radioterapie și chimioterapie.

Cu toate acestea, el spune că imunosupresia din tratamentele anterioare se va manifesta cu mielosupresie suplimentară – cunoscută și sub numele de suprimare a măduvei osoase.

„Sistemul imunitar, a fost iremediabil afectat. Răul și suprimarea făcute celulelor T CD8 sunt de lungă durată, cu potențialul ca celulele T CD4 să nu se mai refacă niciodată.” Goodyear consideră că sunt necesare idei noi, inovație și accent pe vindecare.

Progresele recente în tratamentul cancerului de sân

Maryam Lustberg, director al Centrului pentru Cancerul de Sân din cadrul Yale, spune că unele progrese promițătoare sunt deja în curs.

„Cele mai promițătoare progrese în cancerul de sân includ dezvoltarea unor terapii mai inteligente, mai țintite, inclusiv conjugatele medicamentoase cu anticorpi, care livrează mai eficient chimioterapia către celulele tumorale”, spune specialista.

„Ne așteptăm ca zeci de noi conjugate medicamentoase cu anticorpi să intre în studii clinice în viitor și deja avem aprobată pentru utilizare de rutină mai multe dintre aceste medicamente”, spune Lustberg.

„Lucrăm și la metode de detecție mai timpurie, mai sensibile, pentru a diagnostica boala metastatică ocultă, astfel încât tratamentele mai eficiente să poată fi administrate mai devreme. Acestea includ markeri biologici din sânge, cum ar fi ADN-ul tumoral circulant.”

Potrivit lui Goodyear, imunoterapia este o altă terapie nouă adăugată recent la arsenalul de oncologie. Folosind inhibitori de checkpoint pentru imunoterapie, acest tratament caută să demaște tumora și să direcționeze un atac imunitar.

„Cu toate acestea, rezultatele obiective pozitive sunt găsite la mai puțin de 40% dintre pacienți”, remarcă Goodyear.

La fel ca Lustberg, medicul precizează că terapiile țintite adaugă posibilități de tratament. „Terapiile țintite sunt o nouă clasă de medicamente care vizează căile specifice pe care le folosesc celulele canceroase pentru a crește, supraviețui și prospera”, explică expertul.

„Este începutul medicinei personalizate: tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit.

„Cu toate acestea, terapiile țintite abordează cancerul printr-o mentalitate similară de obstrucție și de război a chirurgiei, chimioterapiei, radioterapiei și imunoterapiei convenționale, ceea ce va limita impactul său.”

În cele din urmă, Goodyear consideră că pacienții ca Doherty au nevoie de o abordare integrativă și individualizată care „abordează cancerul ca pe o boală metabolică, nu ca pe o boală genetică, una care caută să vindece, să reprogrameze, nu să declanșeze un război”.

Din perspectiva convențională a cancerului, el spune că există puțină speranță pentru o remisiune susținută pentru pacienții într-o situație similară cu cea a lui Doherty.

Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că progresele nu vor oferi o perspectivă mai pozitivă în viitor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel