Sari la conținut

Adevărul ascuns din satele României. Studiul revoltător legat de copiii din mediul rural

Casa din satele românești

Adevărul ascuns din satele României este arătat de cel mai recent studiu al organizației, ”Bunăstarea copilului din mediul rural 2024”, un sfert dintre copii merg flămânzi la culcare, iar părinții sunt nevoiți să aleagă între a apela la împrumuturi sau a renunța la alimente, haine și rechizite pentru școală.

Studiul revoltător legat de copiii din mediul rural, realizat de World Vision România avertizează că măsurile bugetare anunțate recent pun și mai multă presiune pe familiile vulnerabile din mediul rural, unde puterea de cumpărare este deja la limită.

În 2024, World Vision România, o organizație nonguvernamentală,  a sprijinit peste 124.000 de copii și adulți din comunități vulnerabile prin programele sale:

  • 17.000 de copii și părinți au participat la programe educaționale;
  • 36.000 de persoane au beneficiat de sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și acces la servicii sociale;
  • 10.000 de copii și adulți au primit sprijin alimentar și medical.

Apel pentru consolidarea politicilor publice pentru protecția copiilor vulnerabili

World Vision România solicită ca politicile publice să protejeze aceste familii și propune ca sprijinul material și educațional pentru copiii vulnerabili să fie acordat prin programe naționale bine gândite, monitorizate și cu efect măsurabil asupra bunăstării copiilor. Astfel de măsuri trebuie să fie integrate în politicile sociale și educaționale, pentru ca educația copiilor să nu fie pusă în pericol de lipsa de resurse a familiilor.

“Sprijinul financiar acordat ca burse sociale de către Ministerul Educației și Cercetării va participa direct la prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școli. Așa cum arată studiile în domeniu, ele au un efect direct asupra participării la educație. La fel și bursele pentru mamele minore și cele pentru învățământul tehnologic și dual.

Pentru a ne proteja copiii, însă, ar trebui să ne uităm la programe naționale, care să susțină măsuri integrate, de natură socio-educațională. Iar asta nu este responsabilitatea unui singur minister, este a noastră , a tuturor, celor care spunem prea ușor ca copiii reprezintă viitorul. Este esențial să existe o colaborare între instituțiile care au atribuții protejarea interesului copilului”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Adevărul ascuns din satele României. Date cheie din studiul „Bunăstarea copilului din mediul rural 2024”

  • Părinții din comunitățile vulnerabile au un venit mediu lunar de doar 772 lei pe persoană, iar banii abia le ajung pentru strictul necesar.
  • Un copil din patru merge flămând la culcare, pentru că părinții nu mai au bani pentru mâncare.
  • 38% dintre familii se împrumută lunar doar ca să pună ceva pe masă.
  • Aproape jumătate dintre gospodării sunt deja împovărate de datorii.

Educația, afectată direct de lipsurile materiale

Adevărul ascuns din satele României, sărăcia se răsfrânge direct asupra educației copiilor:

  • 3 din 10 părinți declară că nu și-au putut trimite copiii la grădiniță din cauza lipsei de haine și încălțăminte adecvate.
  • 6 din 10 nu le pot cumpăra haine noi pentru școală.
  • 16% dintre copii nu au rechizite, iar 40% nu au nici măcar cărți.

Accesul la resurse digitale este limitat: aproape jumătate dintre gospodării nu au nici calculator, nici laptop, iar 14% nu dispun de acces la internet.

„Pentru a sprijini educația copiilor trebuie să îi sprijinim și pe părinții lor să depășească sărăcia.. Copiii nu pot alege viitorul atunci când părinții lor nu își permit prezentul”, a completat Mihaela Nabăr.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel