Sari la conținut

Totul despre bacteria care provocă toxiinfecții alimentare la copii: Ce este, cum se transmite și cum se tratează

stafilococ
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Infectia cu stafilococul auriu

Totul despre bacteria care provocă toxiinfecții alimentare la copii. Unele specii de stafilococ, cum ar fi Stafilococul auriu, pot provoca toxiinfecții alimentare la copii. Acest tip de bacterie poate produce toxine care determină simptome precum vărsături, diaree, febră și dureri abdominale.

Stafilococul este bacteria care a provocă toxiinfecții alimentare la elevii de școală primară.

Stafilococ
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Există peste 30 de tipuri diferite de stafilococ care pot provoca infecții. Cu toate acestea, majoritatea infecțiilor sunt cauzate de Staphylococcus aureus.

De cele mai multe ori, stafilococul, ca bacterie, nu provoacă probleme. Poate provoca infecții cutanate relativ minore, dar nimic grav. Cu toate acestea, stafilococul poate deveni fatal dacă bacteria invadează mai adânc în organism și intră în sânge, articulații, oase, plămâni sau inimă.

Din ce în ce mai mulți oameni – altfel sănătoși – au dezvoltat infecții cu stafilococ care pun viața în pericol în ultimii ani.

Cine este cel mai expus riscului de a dezvolta o infecție?

Toată lumea poate dezvolta o infecție cu stafilococ, dar următoarele grupuri sunt cele mai expuse riscului:

  • Bebelușii
  • Femeile în perioada de alăptare
  • Oameni dependenți de substanțe toxice.
  • Cei care folosesc un cateter intravenos.
  • Cei care au suferit recent intervenții chirurgicale.
  • Persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
  • Cei care suferă de boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare sau bolile pulmonare.
  • Cei care suferă de cancer.
  • Cei care suferă de afecțiuni ale pielii.

Cum se transmite?

Adesea, poate fi răspândit de animalele de companie, din cauza igienei proaste sau a alimentelor contaminate. De asemenea, poate fi răspândit prin contactul cu o rană deschisă sau un hack sau chiar prin obiecte de uz casnic.

Corpul uman poate prezenta o infecție stafilococică prin aportul de alimente contaminate cu bacterie. Bacteria staphylococcus aureus eliberează o toxină în alimente, care provoacă vărsături și greață. Alimentele cel mai frecvent invinuite pentru otrăvirea alimentară de la stafilococ sunt ouăle, carnea de pasăre și produsele lactate.

Simptomele

Acestea pot varia de la probleme minore ale pielii până la endocardită, o infecție a endocardului care pune viața în pericol.

Semnele și simptomele stafilococului variază, în funcție de localizarea și severitatea infecției.

De obicei, stafilococul apare sub forma unui abces purulent, care este însoțit de durere severă, roșeață și umflare.

În cazul în care stafilococul trece în sânge, se manifestă prin febră mare, frisoane și hipotensiune (tensiune arterială scăzută).

Simptomele apar rapid, de obicei în câteva ore de la consumarea alimentelor contaminate. De obicei dispar la fel de repede, durând doar o jumătate de zi.

O astfel de contaminare a alimentelor, de obicei, nu provoacă febră. Simptomele la care vă puteți aștepta cu acest tip de infecție sunt:

  • Greață și vărsături
  • Diaree
  • Deshidratare
  • Tensiune arterială scăzută
  • Prevenirea

Conviețuirea, acasă, dar și în școli și creșe, favorizează transmiterea stafilococului.

Este bine să respectați cu strictețe regulile de igienă, cu spălarea zilnică a corpului, folosirea unui prosop individual, schimbarea frecventă a cearșafurilor. Evitați folosirea unui burete când spălați corpul.

Supravegherea zilnică a pielii sugarilor mici, astfel încât, în cazul leziunilor cauzate de stafilococ, se poate începe imediat tratamentul antimicrobian topic sau oral.

Tratamentul

Medicul vă va testa pentru a identifica tulpina de bacterie care provoacă infecția. Apoi va recomanda antibioticul corespunzător care va funcționa cel mai bine.

Antibioticele prescrise în mod obișnuit pentru tratarea infecțiilor cu stafilococ sunt cefalosporinele (cefazolină, nafcilină, oxacilină), vancomicina, daptomicina, telavancina și linezolid.

Vancomicina este necesară din ce în ce mai frecvent deoarece multe tulpini de stafilococ au devenit rezistente la alte medicamente tradiționale. Dar vancomicina și alte antibiotice trebuie administrate intravenos.

Dacă vi se administrează un antibiotic oral, asigurați-vă că îl luați conform instrucțiunilor și finalizați întregul curs prescris de medicul dumneavoastră. Întrebați-l la ce semne și simptome să aveți în vedere care indică faptul că infecția se înrăutățește.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel