Sari la conținut

Adevărul despre amorțeala mâinilor. Ce afecțiuni poți grave poți avea

maini amortite
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Care sunt simptomele care anunță un deficit de calciu

Amorțeala mânilor  nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Ar putea fi un semn de tunel carpian sau un efect secundar al medicamentelor.

Când o afecțiune medicală provoacă amorțeală în mâinile tale, vei avea de obicei și alte simptome împreună cu ea. Iată ce trebuie să urmăriți și când să vă contactați medicul, precum și tratamentele pentru cauzele care stau la baza, potrivit Healthline.

Cauza amorțealei mâinilor

1. Accident vascular cerebral

Amorțeala în mâini, de obicei, nu este un semn de urgență.

Deși puțin probabil, este posibil ca amorțeala mâinii să fie un semn al unui accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral este lezarea creierului cauzată de scăderea aportului de sânge într-o regiune a creierului dumneavoastră.

Amorțeala mâinii poate fi singurul semn al unui accident vascular cerebral sau poate apărea cu alte simptome. Tratamentul prompt poate reduce riscul de leziuni cerebrale pe termen lung. S-ar putea chiar să-ți salveze viața.

2. Tunelul carpian

Tunelul carpian este un pasaj îngust care trece prin centrul încheieturii mâinii. În centrul acestui tunel se află nervul median. Acest nerv oferă senzație de amorțeală degetelor, inclusiv degetului mare, arătător, mijlociu și o parte a degetului inelar.

Activitățile repetitive, cum ar fi tastarea sau lucrul pe o linie de asamblare, pot cauza umflarea țesuturilor din jurul nervului median și a exercita presiune asupra acestui nerv. Presiunea poate provoca amorțeală împreună cu furnicături, durere și slăbiciune în mâna afectată.

Dacă starea persistă, poate provoca leziuni permanente ale nervilor. Uneori este necesară o intervenție chirurgicală pentru a reduce presiunea.

Deficiență de vitamine sau minerale

Ai nevoie de vitamina B12 pentru a-ți menține nervii sănătoși. Deficiența severă de B12 poate provoca amorțeală în mâini și picioare de ambele părți ale corpului.

Deficiența de potasiu și magneziu poate provoca, de asemenea, amorțeală.

Cel mai frecvent simptom al deficienței de vitamina B12 este oboseala. Alte simptome pot include:

  • slăbiciune
  • probleme la mers și echilibru
  • dificultate de a gândi clar
  • a vedea lucruri care nu sunt acolo (halucinații)

4. Anumite medicamente

Leziunile nervoase (neuropatia) pot fi un efect secundar al mai multor medicamente diferite, în special ale celor care tratează cancerul. Vă poate afecta atât mâinile, cât și picioarele.

Unele dintre medicamentele care pot provoca amorțeală includ:

  • Antibiotice. Acestea includ metronidazol (Flagyl), nitrofurantoin (Macrobid) și fluorochinolone (Cipro).
  • Medicamente anticancerigene. Cisplatina și vincristina sunt exemple.
  • Medicamente anticonvulsivante. Un exemplu este fenitoina (Dilantin).
  • Medicamente pentru inima sau tensiunea arterială. Acestea includ amiodarona (Nexterone) și hidralazina (Apresoline).

5. Disc cervical alunecat

Discurile sunt pernele moi care separă oasele (vertebrele) coloanei vertebrale. O perturbare a structurii coloanei vertebrale poate provoca mișcarea discului. Aceasta se numește hernie de disc.

Umflarea în jurul nervului, un disc deteriorat sau degenerarea oaselor coloanei vertebrale pot pune presiune asupra și irita nervii coloanei vertebrale. Pe lângă amorțeală, un disc alunecat poate provoca slăbiciune sau durere în braț sau picior.

6. Boala Raynaud

Denumită și fenomenul Raynaud, această afecțiune vasculară afectează unele persoane care sunt predispuse la aceasta.

Simptomele apar atunci când vasele de sânge se îngustează, reducând cantitatea de sânge care ajunge la mâini și picioare. Scăderea fluxului sanguin face ca degetele de la mâini și de la picioare să devină amorțite, reci, palide și dureroase.

Aceste simptome apar de obicei din expunerea la frig sau stres.

7. Sindromul de tunel cubital

Nervul ulnar merge de la gât până la mână. Nervul poate deveni comprimat sau întins excesiv la partea interioară a cotului. Acest lucru se poate întâmpla după ce pozițiile prelungite pun presiune pe cot sau din cauza umflăturilor din mișcări repetitive.

Medicii se referă la această afecțiune ca sindrom de tunel cubital. Aceasta este aceeași zonă nervoasă pe care o puteți afecta atunci când vă loviți „osul amuzant”.

Sindromul tunelului cubital poate provoca simptome cum ar fi amorțeală și furnicături ale mâinii, în special în degetele inelare și migăre. O persoană poate avea, de asemenea, dureri de antebraț și slăbiciune în mână, mai ales când își îndoaie cotul.

8. Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este un tip de artrită care afectează discurile din gât. Este cauzată de ani de uzură a oaselor coloanei vertebrale. Vertebrele deteriorate pot apăsa nervii din apropiere, provocând amorțeală în mâini, brațe și degete.

Majoritatea persoanelor cu spondiloză cervicală nu prezintă niciun simptom. Alții pot simți durere și rigiditate în gât.

9. Lupus

Lupusul este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că corpul tău atacă propriile organe și țesuturi. Provoacă inflamație în multe organe și țesuturi, inclusiv în:

  • articulații
  • inima
  • rinichi
  • plămâni

Simptomele lupusului vin și pleacă. Ce simptome aveți depinde de părțile corpului afectate.

10. Chist ganglionar

Chisturile ganglionare sunt creșteri pline de lichid. Se formează pe tendoane sau articulații ale încheieturilor sau mâinilor tale. Ele pot crește până la un inch sau mai mult în diametru și de obicei arată ca un nod pe mâna ta.

Dacă aceste chisturi apasă pe un nerv din apropiere, pot provoca amorțeală, durere sau slăbiciune în mână.

11. Diabet

Dacă trăiești cu diabet, corpul tău va avea probleme în a transfera zahărul din sânge în celule. A avea glicemie crescută pentru o perioadă lungă de timp poate duce la leziuni ale nervilor numite neuropatie diabetică.

Neuropatia periferică este tipul de afectare a nervilor care provoacă amorțeală în brațe, mâini, picioare și picioare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel