Sari la conținut

Adevărul despre cartofii prăjiți. Mihaela Bilic: „Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă”

Arhiva

Cartofii prăjiți nu ar trebui să fie excluși în timpul Postului Paștelui, afirmă Mihaela Bilic. „Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon”, a spus nutriționistul.

Cu toții suntem siguri că cartofii reprezintă un aliment dăunător și sățios datorită amidonului. Mihaela Bilic este însă de altă părere. Nutriționistul afirmă că cartoful nu este amidon, ci apă cu amidon, potrivit RTV.

„Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon”, a declarat Mihaela Bilic.

Cartofii ajung să fie nesănătoși, o veritabilă bombă calorică, abia în momentul în care intră în contact cu uleiul în timpul prăjirii, precizează Mihaela Bilic. Cantitatea de calorii urcă considerabil în acest caz, de la 70 de calorii la 100 de grame la 300-450 de calorii.

Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați

Adevărul despre cartofii prăjiți. „Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează”, a spus Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist a atras atenția că, în cele mai multe restaurante, cartofii prăjiți se prăjesc pentru scurt timp, după care sunt congelați și prăjiți pentru a doua oară. În acest mod, cartofii absorb o cantitate redusă de ulei și sunt mai crocanți, însă, de asemenea, sunt mult mai nocivi pentru sănătate.

„Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a mai explicat nutriționista.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel