Sari la conținut

Adevărul despre dușul rece! Iată ce spun studiile despre beneficiile potențiale. Află dacă te afli printre cei care trebuie să evite apa rece

Dus cu apa rece
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile incredibile pentru sanatate ale dusului rece

Adevărul despre dușul rece! Iată ce spun studiile despre beneficiile potențiale. Află dacă te afli printre cei care trebuie să evite apa rece

O vorbă din popor zice că dacă viața îți dă lămâi, să faci limonadă. Extrapolând, putem spune că dacă primarul Nicușor Dan îți taie apa caldă, fă dușuri cu apă rece. E adevărat că a intra într-un duș rece dimineața poate să nu fie cel mai atrăgător lucru din lume, dar numeroasele beneficii ale acestui obicei ar trebui să te ajute să „spargi gheața” și să te împrietenești cu apa rece. 

Terapia cu apă rece își are rădăcinile în medicina antică și include utilizarea unor tehnici precum dușurile reci, spray-ul rece și scufundarea în băi reci. Dușurile reci implică de obicei scăldat în apă cu o temperatură cuprinsă între 10 și 15 grade Celsius timp de două până la trei minute o dată.

„S-a demonstrat că dușurile reci cresc imunitatea, îmbunătățesc starea de spirit și scad inflamația”, a declarat pentru Medical Daily Dr. Kendall Egan, un dermatolog certificat din Las Vegas, Nevada. 

Adevărul despre dușul rece! Iată ce spun studiile despre beneficiile potențiale

Dacă nu ești sigur că dușurile reci ți-ar putea fi de folos, află ce au de spus cercetătorii despre asta.

Imunitate: Un duș rece poate stimula leucocitele, celulele sanguine care ajută la combaterea infecțiilor precum răceala și gripa.

Un studiu care a analizat efectul cumulativ al dușurilor reci asupra bolilor, calității vieții și productivității muncii a constatat că acestea pot fi benefice în reducerea absenței de la muncă din cauza bolii. Persoanele care au trecut la dușuri reci timp de 30, 60 sau 90 de secunde timp de 90 de zile au avut o reducere de 29% a îmbolnăvirii în comparație cu grupul de control.

Sănătatea pielii: Dușurile reci pot fi benefice pentru persoanele cu mâncărimi ale pielii. Îmbunătățirea circulației sângelui asociată cu dușurile reci poate ajuta la menținerea pielii curate și sănătoase.

„Când faci un duș rece, vasele de sânge din piele se strâng, în încercarea de a păstra căldura. Sângele se îndepărtează de la piele către organele de bază, cum ar fi inima și plămânii. Când pielea se încălzește din nou, sângele revine la piele.

Această mișcare a sângelui curăță inflamația și reînnoiește pielea! De asemenea, apa rece îți „păcălește” creierul și scade mâncărimea. Pielea ta trimite un mesaj rece creierului tău și scade senzațiile de mâncărime”, a explicat dr. Egan.

Păr mai sănătos: Dușul în apă fierbinte poate elimina uleiurile naturale de pe scalp, în timp ce dușurile reci pot ajuta la calmarea mâncărimii scalpului. Cu toate acestea, este important să rețineți că o mâncărime a scalpului poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale care necesită tratament de la un dermatolog.

„Asemenea pielii, spălarea pielii scalpului cu apă fierbinte poate provoca dilatarea vaselor de sânge și poate agrava mâncărimea scalpului! Lipsesc dovezi științifice despre faptul că apa rece sau fierbinte promovează creșterea părului, dar ceea ce știm este că inflamația este rău pentru sănătatea scalpului.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă apa rece sau fierbinte este mai bună pentru creșterea părului. Deocamdată, scalpul cu mâncărime tind să se descurce mai bine atunci când sunt evitate dușurile fierbinți”, a spus dr. Egan.

Mai fit și mai fericit

Sănătate mentală: Dușurile reci pot ajuta la ameliorarea stresului și la reducerea simptomelor depresiei.

Cercetătorii care au examinat utilizarea dușurilor reci ca un potențial tratament pentru depresie au identificat potențialele lor efecte analgezice și antidepresive. Aceste efecte pozitive sunt atribuite activării sistemului nervos simpatic și creșterii nivelului de beta-endorfină și noradrenalina.

În plus, efectul antidepresiv al dușurilor reci poate rezulta din transmiterea semnificativă a impulsurilor electrice de la terminațiile nervoase periferice către creier. Cu toate acestea, este important de menționat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clasifica dușurile reci ca o strategie de tratament definitivă pentru depresie.

Somn de calitate: A face un duș înainte de culcare poate ajuta la îmbunătățirea somnului.

Cu toate acestea, cercetările privind efectele dușurilor reci asupra somnului oferă constatări mixte. Un studiu care sa concentrat asupra impactului asupra sportivilor a observat o scădere a temperaturii centrale a corpului și o cantitate crescută de somn profund în primele trei ore de somn după dușurile reci. În schimb, un alt studiu a constatat că nu există nicio diferență în factori precum timpul total de somn, eficiența somnului și debutul somnului la participanții cu sau fără imersie în apă rece după exercițiu.

Pierderea în greutate: Când este scufundat în apă rece, organismul crește metabolismul și activează grăsimea brună asociată cu generarea de căldură.

Studiile au arătat că un metabolism mai ridicat poate ajuta la arderea mai multor calorii și la pierderea în greutate. Dar asta nu înseamnă că dușurile reci fără a schimba alte obiceiuri de viață, cum ar fi dieta sau exercițiile fizice, poate ajuta.

Cine ar trebui să evite dușurile reci

Să știți că dușurile reci nu sunt tratament aprobat pentru nicio tulburare, dar pot fi benefice ca strategii de susținere pentru ameliorarea anumitor simptome. Dușurile reci pot fi benefice pentru mulți, dar pentru unii ar putea face mai mult rău decât bine.

Deși expunerea voluntară de rutină la apă rece poate ajuta oamenii să se adapteze la temperaturi și să reducă inflamația și alte riscuri cardiovasculare, expunerea bruscă poate induce un răspuns de șoc în organism. Șocul rece poate crește stresul asupra inimii, ceea ce poate fi riscant pentru persoanele cu bătăi neregulate ale inimii sau aritmii.

Potrivit National Center for Cold Water Safety, scufundarea bruscă în apă extrem de rece crește ritmul cardiac și tensiunea arterială la persoanele vulnerabile, punându-le în pericol de insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

„Persoanele cu urticarie (urticarie) cauzate de temperaturi scăzute, boli de inimă, anumite afecțiuni autoimune și cei cu boala Raynaud ar trebui să evite dușurile reci. Este întotdeauna o idee bună să discutați orice problemă de sănătate cu medicul dumneavoastră înainte de a începe o nouă rutină de sănătate”, a avertizat dr. Egan.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel