Sari la conținut

Adevărul despre pește și fructe de mare. Medicul Radu Țincu: Conțin metale grele

Sursă foto: Facebook Acasa La Maruta

În emisiunea MediCOOL de la Antena 1, medicul Radu Țincu, specializat în Terapie Intensivă și Toxicologie, a vorbit despre efectele pe care le au metalele grele din pește și fructele de mare în ceea ce privește sănătatea.

Deși peștele este renumit pentru beneficiile sale asupra organismului, doctorii atrag atenția că peștele ar putea conține metale grele, iar consumarea în exces poate aduce riscuri pentru sănătate. Otrăvirea cu metale grele, cum este mercurul, afectează sistemul nervos central și celelalte organe și este asociată în mod obișnuit cu un consum mare de pește. Prin urmare, acumularea mercurului în organismele marine constituie o problemă de sănătate publică care impune o atenție sporită.

„Medicii îți recomandă să mănânci mai mult pește, că e sănătos. Pe de altă parte, intrăm pe social media și vedem că peștele e plin de metale grele. E adevărat sau e un mit? Fructele de mare conțin metale grele?”, a întrebat dr. Mihail Pautov.

Adevărul despre pește și fructe de mare. Medicul Radu Țincu: Conțin metale grele

„Da, ele conțin metale grele pentru că apa din mări și din oceane conține metale grele și aceste alimente se pot încărca cu metale grele.”, a spus dr. Radu Țincu.

„Apa conține în mod natural metale grele sau provin din prin contaminare că am tot forat și am scos petrol și așa mai departe?”, a întrebat dr. Mihail Pautov.

„Avem și surse naturale: erupțiile vulcanice, incendiile de pădure eliberează o serie de metale grele care pot să ajungă în apele marilor și oceanelor, dar avem, evident, cea mai importantă cantitate provenită din activitățile industriale. Deversările de produse petroliere în mare sau alte activități industriale vor contamina apa marilor și oceanelor.

Ce trebuie să știm este că dacă ne uităm la fructe de mare și comparăm cu peștele, evident că fructele de mare au mai puține metale grele comparativ cu peștele. Regula este următoarea: cu cât peștele este mai mare, mai evoluat în lanțul filogenetic, cu atât e mai încărcat cu metale grele.”, a spus dr. Radu Țincu la emisiunea MediCOOL, de la Antena 1.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel