Sari la conținut

Adevărul despre rejuvenarea vaginală. Dr. Ioan Boleac: „Este departe de a fi DOAR o întinerire a părților intime”

Uscaciune vaginala
Sursă foto: Getty Images
Rejuvenare vaginala

Adevărul despre rejuvenarea vaginală. În ultimii ani, din ce în ce mai multe femei din România apelează la clinici specializate în chirurgie estetică și plastică, pentru proceduri din aria chirurgiei estetice intime, rejuvenare vaginală, vaginoplastie sau labioplastie.

Și totuși, la nivelul publicului larg, rejuvenarea vaginală este încă privită ca fiind un tratament de înfrumusețare și nu de sănătate. Reîntinerirea zonei intime este considerată în multe țări din lume, nu doar la noi, un subiect tabu, deși le redă acestor femei încrederea în sine și confortul de a se simți bine în pielea lor.

Kim și Kourtney Kardashian, Sharon Osbourne, Jada Pinkett Smith sau Brandi Glanville, vedete internaționale, dar și Adriana Bahmuțeanu sau Raluca Podea, vedete autohtone, au declarat în diverse ocazii că au apelat la proceduri de rejuvenare vaginală și sunt extrem de încântate de rezultat.

Citeste si:
Ioan Boleac
Sursa foto: Ioan Boleac

Dr. Ioan Boleac: Rejuvenarea vaginală reduce uscăciunea vaginală și tratează formele incipiente de incontinență urinară

Prin această procedură este stimulată regenerarea de colagen și elastină în peretele vaginal, îmbunătățind aspectul zonei intime și eliminând o serie de potențiale probleme printre care se numără și incontinența urinară.

Pentru o mai bună înțelegere a acestui subiect atât de delicat, dl. dr. Ioan Boleac, medic ginecolog, clinica dr. Delia Thiess, ne-a oferit o serie de explicații extrem de binevenite.

Doctorul Zilei:  „Rejuvenarea vaginală” este un termen care trimite cu gândul la o cosmetizare, la o întinerire a părților intime, iar „întinerirea” nu este privită ca fiind o problemă de sănătate.

Tocmai de aici, multe femei privesc această procedură drept un moft. Ce înseamnă, de fapt, rejuvenarea vaginală?

Dr. Ioan Boleac: Rejuvenarea vaginală este departe de a fi doar o întinerire a părților intime. De fapt, rejuvenarea vaginală este un termen care reunește o gamă largă de terapii, care își propun să trateze probleme ca:

 • uscăciunea vaginală;
 • laxitatea vaginală;
 • durerea la contactul sexual;
 • disfuncții sexuale;
 • incontinența urinară.

D.Z.: În ce constă acest tratament și cine poate apela la el?

Dr. Ioan Boleac: Tehnologia Empower este cea mai avansată tehnologie pe care o putem folosi în prezent pentru rejuvenarea vaginală. Ea are la baza 2 principii de funcționare: radiofrecvența fracționată și stimularea musculară electrică.

Practic, tratamentul constă în folosirea unui aplicator vaginal care livrează energia de tip radiofrecvență la nivelul țesuturilor vaginului sau vulvei. Această energie are ca efect apariția unor microleziuni, care declanșează un răspuns ce constă în contracția fibrelor de colagen existente și formarea de noi fibre de colagen. Totodată se îmbunătățește și vascularizația locală,  ceea ce duce la creșterea lubrifierii și sensibilității vaginale.

Rejuvenarea vaginală: recomandări pre și post intervenție

D.Z.: Când sunt recomandate procedurile de rejuvenare vaginală? Care sunt recomandările pre și post intervenție? La ce trebuie să se aștepte pacientele?

Dr. Ioan Boleac: Procedurile de rejuvenare vaginală sunt indicate femeilor care:

 1. se află în premenopauză sau menopauză;
 2. prezintă laxitate vaginală datorită uneia sau mai multor nașteri pe cale vaginală;
 3. prezintă incontinență urinară;
 4. se confruntă cu simptome supărătoare ca uscăciunea vaginală și durerea la contactulsexual.

Recomandările preintervenție sunt următoarele:

 • în cadrul consultației inițiale, pacienta îi comunică medicului ce anume o deranjează și care sunt așteptările ei legate de această procedură, iar medicul îi explică în ce constă procedura, ce va simți în timpul ei, ce reacții adverse pot apărea și care este cel mai bun plan de tratament în cazul său;
 • în urma discuției cu pacienta, medicul va afla și dacă pacienta prezintă vreo contraindicație pentru acest tip de procedură;
 • trebuie oprită medicația anticoagulantă cu 7-10 zile înaintea procedurii;
 • nu trebuie folosite antiinflamatoare cu 7 zile înaintea procedurii;
 • în cazul pacientelor cu antecedente de infecție herpetică în zona ce trebuie tratată, se va prescrie un tratament profilactic de 3 zile înaintea procedurii.

Recomandările postintervenție sunt urmatoarele:

 1. aplicarea unei creme emoliente la nivelul zonei tratate;
 2. eventual folosirea unui tratament antibiotic local, la indicația medicului;
 3. în primele 3-4 zile după procedură, pacienta va evita contactul sexual sau statul la plajă.

Pacienta nu va simți în timpul procedurii decât o senzație de căldură sau un ușor disconfort.

D.Z.:  Cât durează intervenția și care ar fi posibilele efecte secundare?

Dr. Ioan Boleac:  Intervenția durează 20-30 de minute și este nedureroasă.

Posibilele efecte secundare sunt:

 • un ușor disconfort imediat după terminarea procedurii;
 • la nivelul zonei tratate, pielea sau mucoasa poate fi roșie, umflată, cu microscuame.

Rejuvenarea vaginală, beneficii pentru sănătate

Rejuvenarea vaginală, secretul unei vieți sexuale intense și la menopauză

D.Z.: Care sunt efectele acestui procedeu asupra sănătății aparatului genito-urinar dar și a sănătății sexuale?

Dr. Ioan Boleac: Daca ne referim la efectele asupra sănătății aparatului genito-urinar, tehnologia Empower reduce uscăciunea vaginală, tonifică musculatura planșeului pelvin și tratează formele incipiente de incontinență urinară, ducând astfel la creșterea calității vieții pacientei.

În ceea ce privește sănătatea sexuală, femeile aflate la menopauză sau premenopauză prezintă frecvent probleme ca uscăciunea vaginală și durerea la contactul sexual; odată cu trecerea timpului, ele ajung la scăderea dorinței și a activității sexuale.

Radiofrecvența ce acționează la nivelul vaginului produce contracția fibrelor de colagen și formarea unor noi fibre de colagen; îmbunătățirea vascularizației locale duce la creșterea lubrifierii și a sensibilității vaginale. Toate acestea au ca efect dispariția simptomelor supărătoare, dar și creșterea satisfacției sexuale a ambilor parteneri.

D.Z.: Cât durează efectul rejuvenării vaginale?

Dr. Ioan Boleac: În funcție de planul de tratament necesar fiecărei paciente în parte și de numărul de ședinte de tratament efectuate, efectele rejuvenării vaginale durează luni de zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.