Sari la conținut

Menopauza: modificări hormonale și implicații asupra sănătății

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Modificările hormonale de după menopauza

Modificările hormonale induse de menopauză au un impact asupra diferitelor sisteme ale corpului. Pot crește riscul de boli cardiovasculare, pot contribui la pierderea densității osoase și pot afecta bunăstarea generală a unei femei.

Menopauza este o etapă naturală a vieții femeilor, care apare de obicei între 45 și 55 de ani, marcând încetarea capacității de reproducere. Definita ca absenta menstruatiei timp de cel putin 12 luni, menopauza semnifica sfarsitul fazei fertile. Această tranziție biologică, care are loc de obicei la sfârșitul anilor 40 până la începutul anilor 50, implică schimbări hormonale semnificative, în special o reducere a nivelului de estrogen, care poate afecta sănătatea cardiovasculară prin diferite mecanisme.

În acest articol, Dr. Rashmi Dharaskar, Consultant Senior – Spitalul de superspecialitate al Mamei și Copilului din Surya, Pune, ne ajută să înțelegem schimbările de sănătate care rezultă din modificările hormonale induse de menopauză.

Modificări hormonale

Menopauza este sfârșitul menstruației lunare care apare din cauza pierderii funcției foliculare ovariene, ceea ce înseamnă că ovarele nu mai eliberează ovule pentru fertilizare. Ca urmare, există o scădere a nivelului de hormoni precum estrogenul și progesteronul.

Este un proces biologic natural, dar menopauza prematură poate apărea și atunci când ovarele unei femei sunt afectate de tratamente precum radioterapie sau chimioterapie sau îndepărtarea chirurgicală a ovarelor.

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Implicații asupra sănătății

Menopauza aduce schimbări hormonale care afectează bunăstarea fizică, emoțională, mentală și socială a femeilor. Simptomele includ probleme vasomotorii, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, precum și uscăciunea vaginală și actul sexual dureros.

De asemenea, sunt frecvente tulburările de somn, schimbările de dispoziție și slăbirea suportului pelvin care duce la prolaps uterin și incontinență urinară.

Scăderea estrogenului după menopauză are efecte pe termen lung, crescând riscul de boli cardiovasculare datorită efectelor protectoare ale hormonului.

În plus, estrogenul redus contribuie la pierderea densității osoase, ceea ce duce la o incidență mai mare a osteoporozei și a fracturilor, în special a fracturilor de șold.

Creșterea gradului de conștientizare

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la menopauză în rândul femeilor aflate în perimenopauză este esențială. Înțelegând aspectele fiziologice ale menopauzei și subliniind alegerile unui stil de viață sănătos, cum ar fi ajustările dietetice, exercițiile fizice regulate și întreruperea fumatului sau a consumului de alcool, călătoria menopauzei poate fi îmbunătățită semnificativ.

Atât terapiile non-hormonale, cât și cele hormonale, împreună cu consilierea, pot oferi ameliorare atât din simptomele pre-menopauză, cât și din post-menopauză.

Impactul modificărilor hormonale asupra sănătății oaselor

Scăderea semnificativă a nivelului de estrogen după menopauză afectează în mod direct sănătatea oaselor. Estrogenul joacă un rol vital în menținerea densității osoase prin inhibarea resorbției osoase și promovarea formării osoase.

Odată cu scăderea estrogenului, resorbția osoasă ar putea depăși formarea, ceea ce duce la pierderea treptată a densității osoase și la un risc crescut de osteoporoză.

Oasele fragile indică osteoporoza, crescând susceptibilitatea la fracturi, în special la încheieturile mâinilor, șoldurile și coloana vertebrală.

Impactul modificărilor hormonale asupra sănătății cardiovasculare

Producția de hormoni reproductivi, în special estrogen și progesteron, scade în timpul menopauzei, impactând diferite sisteme ale corpului. În special, estrogenul protejează sistemul cardiovascular, așa cum am menționat mai devreme.

Scăderea estrogenului după menopauză crește riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, modificări nefavorabile ale profilului lipidic și funcționarea afectată a vaselor de sânge.

Efectul colectiv al acestor factori crește probabilitatea de a dezvolta tulburări cardiovasculare după menopauză.

Impactul modificărilor hormonale asupra sănătății generale

Modificările hormonale induse de menopauză pot influența, de asemenea, bunăstarea generală a unei femei.

Multe femei se confruntă cu simptome precum bufeuri, transpirații nocturne, modificări ale dispoziției, uscăciune vaginală și tulburări de somn. Aceste simptome pot afecta bunăstarea fizică, emoțională și psihologică. S

chimbările de dispoziție, iritabilitatea și o vulnerabilitate crescută la tulburările de dispoziție precum depresia și anxietatea pot fi atribuite fluctuațiilor hormonale din timpul menopauzei.

Întreruperea somnului poate exacerba aceste probleme.

Deși menopauza crește riscul de probleme cardiovasculare, este esențial să ne amintim că riscul fiecărei persoane diferă în funcție de aspecte precum genetica, stilul de viață și sănătatea generală.

Unele dintre aceste riscuri pot fi reduse printr-un stil de viață sănătos, care include exerciții fizice regulate, o dietă nutritivă, renunțarea la fumat și gestionarea stresului.

În plus, profesioniștii din domeniul sănătății pot sfătui terapia de substituție hormonală (HRT) pentru a trata simptomele specifice menopauzei și, probabil, riscul cardiovascular mai mic, dar alegerea de a lua HRT ar trebui făcută numai după cântărirea atentă a riscurilor și beneficiilor.

Menținerea sănătății cardiovasculare în timpul și după menopauză necesită examinări de rutină și consultații cu personalul medical.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.