Sari la conținut

Adevărul din spatele farmaciilor Dr. Max. Cine sunt, de fapt, patronii cunoscutului lanț farmaceutic

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cine sunt, de fapt, patronii farmaciilor Dr. Max

Adevărul din spatele farmaciilor Dr. Max. Apărute în România în urmă cu 26 de ani, reprezintă unul dintre cei mai mari jucători din retailul farmaceutic din ţara noastră, ocupând primul loc până în 2011.   

Dr. Max a avut o cifră de afaceri netă de 3,19 miliarde de lei în anul 2022, cu peste 34% mai mare decât cea obţinută în anul 2021, reprezentând cea mai mare cifră de afaceri raportată de firmă de la înfiinţare potrivit bilanțurilor societăţii, comparate de Economica.net. Firma a avut pierdere netă de 6,8 milioane de lei în anul 2022, de cel puţin două ori mai mică decât cea din anul 2021.

Adevărul din spatele farmaciilor Dr. Max

Farmaciile Dr. Max au apărut după unirea unei rețele formate din fostele Belladonna, Sensiblu, Punkt şi Arta. Au ajuns să fie unul dintre cele mai mari lanțuri de farmacii din Europa Centrală şi de Est, cu sute de locații sub acest nume, în mai bine de 90 de orașe de la noi.

Citeste si:

În România farmaciile Dr. Max sunt extrem de populare și se bucură astăzi de un mare succes în peste 90 de orașe, oamenii apreciind prețurile accesibile.

În prezent, Dr. Max operează peste 700 de farmacii de proximitate, 24 de farmacii de mari dimensiuni (hiperfarmacii), precum şi un magazin online.

Dr. Max va opera peste 850 de farmacii în România după ce va finaliza integrarea operaţiunilor de retail ale Gedeon Richter, pe care le-a preluat.

Dr. Max operează linia de retail farmaceutic a grupului Dr. Max România. Grupul mai are o linie de afaceri, respectiv cea de distribuţie de medicamente, operată prin Mediplus Exim SRL.

Cine sunt, de fapt, patronii cunoscutului lanț farmaceutic

Puțini sunt, însă, cei care știu cui aparține și cum au apărut pe piața din România. Dr. Max și-a făcut apariția după unirea mai multor farmacii: Belladonna, Sensiblu, Punkt şi Arta. Cei care au pus mâna pe afacere sunt Penta Investments, o companie înființată în 1994, în Slovacia, de cehul Marek Dospiva și de slovacii Jaroslav Haščák, Juraj Herko, Martin Kúšik și Jozef Oravkin, potrivit cancan.ro.

Cei cinci cofondatori au numeroase investiții în mai multe domenii, printre care și jocurile de noroc, farma, servicii financiare. Grupul de investiții central-european este și acţionarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive şi jocuri de noroc.

În anul 2017, aceștia au preluat în țara noastră companiile Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots şi Slot Arena de la Fortbet Holdings. Ei dețin și lanțul farmaceutic Dr. Max de la noi din țară, dar și din alte state europene.

Reamintim faptul că, în 2020, Jaroslav Haščák, cofondatorul Penta Investments, a fost reţinut de poliţia slovacă, în urma unui raid asupra sediului Penta, fiind acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani.

Cei cinci cofondatori ai Penta Investements au cumpărat fostele farmacii enumerate mai sus și le-au rebranduit sub denumirea de Dr. Max. Este adevărat că brandul Sensiblu încă există, însă afaceriștii s-au gândit ca acest lanț să răspundă nevoilor clienţilor din mediul urban, în căutare de produse de frumuseţe şi wellness, prin oferte premium, locaţii de top şi servicii de calitate.

Pe de altă parte, brandul Dr. Max intenționează să răspundă nevoilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, ale seniorilor şi ale tinerelor mame. Aceste farmacii se regăsesc și-n Cehia, Slovacia, Polonia, Serbia şi Italia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.