Sari la conținut

Adevărul nespus până acum despre carnea de PUI din magazine. Mulți români fac această greșeală!

carne de pui
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Informații privind carnea de PUI cumpărată din magazine. Potrivit unui raport al Departamentului de Agricultură al SUA și al Universității de Stat din Carolina de Nord, carnea de pui nu se spală când se începe procesul de gătire, deoarece crește riscul de îmbolnăvire cu alimente.

Experții spune că principalul motiv pentru care oamenii ar trebui să evite acest lucru este pentru că de fapt crește riscul de contaminare încrucișată și expune oamenii la mai multe boli transmise prin alimente.

Puiul, care este centrul multor dezbateri, nu trebuie spălat acasă, deoarece este deja curățat în timpul procesării, iar utilizarea detergenților poate contamina alimentele cu substanțe chimice nocive, potrivit tasteofhome.com.

bacteriile din carne
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cel mai bun mod de a elimina bacteriile din carne este să o gătiți la temperatura corectă. Iată ce trebuie să știți:

„Spălând puiul crud în chiuvetă, este posibil să răspândiți bacterii în toată bucătăria, inclusiv pe suprafețe curate precum blaturile, prin stropire și picurare”, spune Eric Sieden, director al serviciilor de nutriție și alimentație din New York.

 

Singura modalitate eficientă de a scăpa de bacterii este să gătiți cât mai bine carnea de pui, iar regula se extinde întotdeauna și la peștele crud și la alte tipuri de carne. Bacteria E.coli din carne provoacă sute de mii de infecții ale tractului urinar în Statele Unite, arată un studiu publicat de Universitatea George Washington.

85% dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E.coli, iar 8% dintre aceste infecții sunt cauzate de carne, potrivit cercetării. Studiul a analizat 1.188 de mostre de E.coli de la oameni și 1.923 de mostre din carne, inclusiv pui, curcan și porc, în Flagstaff, Arizona, și a estimat, pentru prima dată, că tulpinile de E.coli pot cauza până la 640.000 de UTI în fiecare an.

Curcanul
Carnea de curcan nu trebui spălată niciodată! Ca și în cazul puiului, există riscul de a răspândi bacterii în timp ce spălați păsările de curte. În schimb, USDA recomandă spălarea mâinilor și a oricăror suprafețe cu care carnea de curcan poate intra în contact. Nu uitați să folosiți un termometru pentru alimente ca să vă asigurați că temperatura internă a atins cel puțin 160°.

Somon
De asemenea, somonul nu trebuie spălat înainte de gătit. Chiar dacă crezi că elimini bacteriile, spălarea în chiuvetă poate introduce bacterii pe suprafețele la care ajung alte alimente. Pentru a evita riscul de intoxicație alimentară, gătiți somonul direct din ambalaj. Asigurați-vă că temperatura internă a somonului ajunge la 145 de grade pentru a ucide orice bacterie rămasă în timpul gătirii.

Friptura de porc
Pe lângă faptul că este la fel de periculos ca și spălarea puiului în ceea ce privește răspândirea bacteriilor, de fapt vom adăuga umiditate coastei de porc dacă o spălăm.

„Umiditatea va afecta gustul și textura bucății de carne”, avertizează medicul John Sieden.

Dacă nu puteți să renunțați la obiceiul de a o spăla, uscați-o bine cu un prosop de hârtie înainte de a o găti pentru a scăpa de excesul de umiditate și igienizați întotdeauna chiuveta și suprafețele din apropiere.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel