Sari la conținut

ADHD, sindromul copilului distrat și agitat. Cum îmbunătățim atenția și concentrarea copiilor

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
ADHD la copii

„Concentrează-te! De ce nu ești atent? Nu mai visa! Fii mai ordonat! Ești prea agitat!” Acestea sunt doar câteva dintre observațiile pe care le aud zilnic la școală copiii cu dificultăți de concentrare. Mulți dintre ei prezintă sindromul deficitului de atenție și al hiperactivității – ADHD. Aproximativ 200.000 de copii din România suferă de ADHD, potrivit unui sondaj realizat recent de Organizația Salvați Copiii și CURS. Copiii cu ADHD întâmpină dificultăți de învățare, nu înțeleg explicațiile profesorilor, iar aproape 40% dintre ei nu reușesc să-și finalizeze studiile. Specialiștii mai atrag atenția că doar 8.000 de copii cu ADHD urmează un tratament. Cu toate acestea, există soluții eficiente pentru rezolvarea acestei probleme. Prin programe țintite de instruire se pot obține rezultate foarte bune. Chiar și modificarea meniului copilului poate avea efecte pozitive. Știați că simpla suplimentare a dietei cu acizi grași omega 3 și omega 6, cu magneziu și zinc poate îmbunătăți semnificativ atenția și concentrarea copilului? Aflați în continuare ce puteți face pentru a crește randamentul școlar al unui copil cu deficit de atenție și hiperactivitate.

ADHD, sindromul copilului distrat și agitat

În prezent, în mediul școlar și nu numai, pretenţiile care se ridică faţă de copii devin tot mai mari. Fluxul de informaţii şi stimuli externi, care nu pot fi în nici un fel influenţaţi de părinţi sau copii, devin tot mai numeroşi. Noile provocări ce apar mai ales la începutul activității școlare sunt uneori greu de gestionat. Astfel, nu este de mirare că tot mai mulți copiii prezintă tulburări de comportament de tip ADHD. Acești copii sunt cei care pot fi uşor distraşi de la activitatea pe care o au de făcut, iar gândurile lor se „pierd” din cauza faptului că trebuie să prelucreze concomitent mai multe informații. Ei sunt neliniștiți, împrăștiați, fac greşeli din cauză că sunt prea grăbiţi, prea agitați și uită uşor.

Cum putem ști dacă un copil are ADHD?

Deficitul de concentrare reprezintă o problemă trecătoare, limitată în timp, care poate avea mai multe cauze: printre altele, sub- sau suprasolicitarea, mişcarea insuficientă, alimentația dezechilibrată, prea mult timp petrecut în fața televizorului sau calculatorului. Diagnosticul poate fi stabilit doar de un medic de specialitate. Simptomele ADHD sunt reprezentate de comportament impulsiv, neatenție, în special când copilul se află într-un grup, neliniște, atât interioară, cât și exterioară. Tulburarea apare din primii ani ai copilăriei. Poate fi tranzitorie, dar durata minimă este de cel puțin 6 luni.

Reguli pentru îmbunătățirea atenției și concentrării

Pentru a face față stresului cotidian și a numeroaselor activități pe care le au de îndeplinit, este foarte importat ca școlarii să doarmă suficient și să aibă și pe parcursul zilei perioade de relaxare în care să le permiteți să nu facă nimic. Jocurile pe calculator sau programele TV nu îi influențează benefic pe copii, deoarece există o cantitate foarte mare de stimuli pe care ei o primesc. De aceea trebuie impus un program pentru astfel de activități.
Alimentația echilibrată este esențială pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor. Substanțele nutritive esențiale, ca acizii grași omega, sunt neapărat necesare organismului. Deoarece organismul nu le poate fabrica singur, trebuie să ajungă în corpul nostru din alimentaţie. Acizii grași omega sunt importanți întrucât asigură buna funcționare a celulei nervoase și intră în structura lipidică a creierului. Fără acizi grași omega, maturizarea creierului nu ar fi posibilă. Acizii grași omega 3 pot fi procurați din peștii care trăiesc în ape reci ca heringul, macroul, somonul, sardinele și tonul. Pentru a acoperi necesarul de acizi graşi, ar trebui consumate cel puţin 2 mese de peşte pe săptămână. Acizii grași omega 6 sunt importanți pentru structura creierului, dezvoltarea memoriei, procesul de învățare, concentrare, atenție. Acizii omega 6 provin din planta luminița nopții (Oenothera biennis) sau din ulei din semințe de cânepă.
Studiile științifice au arătat că terapia nutrițională în caz de ADHD necesită suplimentarea alimentației cu acizi grași omega 3 și omega 6. În plus, magneziul și zincul sunt substanțe minerale absolut necesare pentru stimularea atenției și concentrării, relaxarea musculaturii și menținerea echilibrului interior.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel