Sari la conținut

Adio, durere! Tehnici inovatoare care tratează durerile de spate

dureri coloana
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
infiltrații coloana

Infiltratiile la nivelul coloanei vertebrale cu ecoghidaj sunt o procedura medicala inovatoare si eficienta care au ca scop gestionarea durerii cronice la nivelul spatelui si a altor afectiuni ale coloanei vertebrale. Aceasta tehnica, utilizeaza imagistica cu ultrasunete pentru a ghida precis administrarea de medicamente in zona afectata a coloanei vertebrale. 

„Medicina evolueaza rapid, la fel si patologiile si afectiunile cu care ne confruntam in fiecare zi, iar la baza acestor tipuri de proceduri, stau cele mai noi si mai actuale metodologii americane si protocoale internationale pe care noi le respectam cu strictete. Specificitatea consta in faptul ca aceste infiltartii transforaminale realizate la nivelul colanei vertebale, permit injectarea unei substante antiinflamatoare exact in zona de emergenta.

Efectuam cu succes de cel putin 3 ani acest tip de procedura ghidata ecografic, iar pacientii nostri care beneficiaza de un protocol individualizat, sunt in permanenta monitorizati de personalul medical si reevaluati la nevoie.”, declara dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila, medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie.

Beneficiile infiltratiilor ghidate ecografic

Precizie chirurgicala: Utilizarea ecografiei ofera medicilor o vedere in timp real a structurilor interne ale coloanei vertebrale, permitandu-le sa vada cu acuratete locul unde este administrata substanta activa. Aceasta asigura o precizie maxima si minimizeaza riscul de efecte secundare sau complicatii.

sistem nervos periferic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Reducerea durerii: Infiltratiile la nivelul coloanei vertebrale cu ecoghidaj sunt folosite pentru a reduce inflamatia si durerea asociata cu afectiuni de tipul herniilor de disc, stenozelor, artrozelor vertebrale, spondilozei, artritei sau compresiei nervilor spinali. Substantele sunt administrate direct in zona afectata, ceea ce duce la o ameliorare rapida a simptomelor durerii.

Diminuarea durerii va fi resimtita in aproximativ 2 – 5 zile, in unele situatii chiar mai rapid, efectul maxim fiind la doua saptamani dupa tratament.

  • Minimizarea riscurilor: Datorita ghidajului ecografic, medicul poate evita zonele sensibile sau structurile critice ale coloanei vertebrale, reducand astfel riscul de leziuni sau complicatii. Aceasta tehnica este mai putin radianta decat celelalte tipuri de infiltratii efectuate sub control imagistic ( computer tomograf sau angiograf).
  • Recuperare rapida: Deoarece procedura are o precizie mult mai mare si mai putin invaziva, pacientii se pot recupera mai repede si pot reveni la activitatile lor normale intr-un timp mai scurt. In primele 24 de ore, medicii indica repausul la pat, reluarea treptata a activitatilor normale si evitarea ridicarii de obiecte grele sau efortului fizic intens pentru cel putin sase saptamani. De asemenea, perioada de recuperare la un pacient cu probleme ( discopatie a colanei lombare) poate varia in functie de statusul, gravitarea discopatiei, si nu in ultimul rand in functie de statusul metabolic al fiecarui pacient.
  • Abordare personalizata: Infiltratiile cu ecoghidaj pot fi adaptate la nevoile individuale ale pacientului, iar substantele utilizate pot varia in functie de tipul si severitatea afectiunii. Pacientii sunt evaluati si reevaluati in functie de evolutia sindromului dureros si sunt orientati catre electroterapie, laserterapie, crioterapie, unde scurte & microunde, kinetoterapie.

Reducerea necesitatii altor tipuri de interventii chirurgicale: Pentru unii pacienti, infiltratiile cu ecoghidaj pot inseamna amanarea unor posibile interventii chirurgicale, oferind o alternativa mai rapida si mai comoda.

„Timpul este poate determinant in tratarea cu succes a unei afectiuni. Prin utilizarea celor mai performante tehnologii si echipamente de RMN si CT, facem tot posibilul ca timpul rapid de examinare si furnizare a rezultatelor sa fie aliatul de incredere al pacientilor nostri. Pentru a avea o evaluare exacta a statusului pacientului, pentru a-i putea urmari evolutia si pentru a-l putea incadra intr-un protocol amanuntit, examinarile CT si RMN sunt obligatorii. Avem grija ca rezultatele examinarii sa fie cat mai precise si punem accent pe modul in care ele sunt transmise pacientilor nostri”, potrivit dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila, medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie.

Acest tip de proceduri trebuie efectuate numai de catre medici specializati si calificati, cu experienta in tehnicile de ecoghidaj. Infiltratiile cu ecoghidaj reprezinta un pas important in domeniul gestionarii durerii si pot imbunatati semnificativ calitatea vietii pentru cei care sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel