Sari la conținut

S-a aflat ce legătură există între sistemul imunitar și leziunile coloanei vertebrale. Experții spun ce îi ajută pe pacienții să se vindece

dureri coloana
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
infiltrații coloana

Din cuprinsul articolului

S-a aflat ce legătură există între sistemul imunitar și leziunile coloanei vertebrale. Experții spun ce îi ajută pe pacienții să se vindece

Capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la leziunile măduvei spinării scade odată cu vârsta. În acest sens s-au făcut noi cercetări pentru a îmbunătăți acest răspuns și a ajuta pacienții să se vindece. Cercetarea a fost susținută de o bursă de cercetare medicală a Institutului Medical Howard Hughes și de către National Institutes of Health.

Noile descoperiri ofera perspective importante asupra modului in care sistemul imunitar raspunde la leziunile maduvei spinarii si de ce acest raspuns devine tocit cu anii care trec.

Mai mult, dezvăluie un rol important pentru membranele din jurul măduvei spinării în montarea răspunsului imun la leziunile măduvei spinării.

Cu aceste informații, medicii ar putea într-o zi să întărească răspunsul imun natural al organismului pentru a îmbunătăți rezultatele pacienților, în special în rândul adulților în vârstă.

„Recent, s-a raportat că mai multe persoane în vârstă suferă de leziuni ale măduvei spinării. Descoperirile noastre sugerează că în îmbătrânire există o afectare a modului în care este inițiat și rezolvat răspunsul imun în comparație cu cei tineri”, a spus cercetătoarea Andrea Francesca M. Salvador, care tocmai și-a luat doctoratul de la Universitatea din Virginia, Școala de Medicină.

„Sperăm că rezultatele noastre pot ajuta la identificarea punctelor de intervenție și a țintelor medicamentabile care pot îmbunătăți recuperarea și pot aborda consecințele pe termen lung ale rănilor, cum ar fi durerea.”

Înțelegerea leziunilor măduvei spinării

Leziunile maduvei spinarii pot avea efecte devastatoare, pe tot parcursul vietii, lasand pacientii in imposibilitatea de a se misca, incapabili de a-si controla intestinele sau suferind dureri, disfunctii sexuale sau spasme incontrolabile, in functie de severitatea si localizarea leziunii. O mai bună înțelegere a modului în care organismul răspunde la leziunile măduvei spinării este un pas important în dezvoltarea unor modalități mai bune de a le trata.

Noile descoperiri sunt cele mai recente din laboratorul lui Jonathan Kipnis, dr., care a făcut o descoperire uimitoare în timp ce era la UVA în 2015 că creierul a fost conectat la sistemul imunitar de către vase despre care se credea că nu există.

Înainte de această revelație care a schimbat jocul, creierul a fost considerat în mod esențial izolat de sistemul imunitar. Descoperirea vaselor necunoscute din membranele sau meningele din jurul creierului a rescris manualele și a deschis o nouă frontieră în cercetarea neurologică.

Astăzi, „neuroimunologia”, sau studiul relației sistemului nervos cu sistemul imunitar, este unul dintre cele mai fierbinți domenii ale cercetării în neuroștiință și este gata să ne transforme înțelegerea și capacitatea de a trata o gamă largă de boli neurologice.

Acum, Salvador, Kipnis și colaboratorii lor au stabilit că meningele din jurul măduvei spinării joacă un rol esențial în răspunsul imun la leziunile măduvei spinării. Ei au descoperit, de exemplu, că „plasticele” limfatice meningeale necunoscute anterior se formează deasupra locului de leziuni ale măduvei spinării.

Potrivit cercetătorilor, sunt necesare mai multe studii pentru a determina exact ce fac aceste structuri, dar formarea lor vorbește despre un rol important pentru meningele măduvei spinării în răspunsul imun la răni.

Mai mult, Salvador și colaboratorii ei au cuantificat modul în care celulele imune răspund la leziunile măduvei spinării. Ei au descoperit că acest răspuns a fost mult mai puternic la șoarecii tineri de laborator decât la cei mai în vârstă, sugerând că oamenii de știință ar putea fi capabili să țintească anumite celule imunitare pentru a îmbunătăți recuperarea după leziuni ale măduvei spinării.

Împreună, descoperirile identifică meningele măduvei spinării – și interacțiunile lor cu alte componente ale sistemului nervos central – ca noi zone interesante pe care cercetătorii trebuie să le exploreze, în timp ce încearcă să înțeleagă mai bine răspunsul complex al organismului la leziunile măduvei spinării.

„Aceasta este o descoperire interesantă și una care poate duce într-adevăr la noi abordări terapeutice pentru pacienții cu leziuni ale măduvei spinării”, a spus Kipnis,

„Acum colaborăm cu clinicienii în speranța de a înțelege mai bine ce se întâmplă la pacienții umani și cum ar putea fi traduse descoperirile noastre pentru a face o diferență reală.”

Constatăriile experților

Cercetătorii și-au publicat descoperirile în revista științifică Neuron. Echipa a fost formată din Salvador, Taitea Dykstra, Justin Rustenhoven, Wenqing Gao, Susan M. Blackburn, Kesshni Bhasiin, Michael Q. Dong, Rafaela Mano Guimarães, Sriharsha Gonuguntla, Igor Smirnov, Kipnis și Jasmin Herz. Cercetătorii nu raportează niciun interes financiar în lucrare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel