Sari la conținut

Adolescent puternic afectat de COVID-19! Coronavirusul i-a ars plămânii, povestea tânărului intubat 58 de zile

Caz înfiorător al unui tânăr afectat puternic de COVID-19. Este uluitor felul în care coronavirusul i-a ars plămânii, în condițiile în care categoria sa de vârstă nu este preferată de virusul chinezesc, care a declanșat pandemia.

Un tânăr de 18 ani din Milano, grav afectat de Coronavirus, după ce a petrecut mai mult de două luni la reanimare a fost salvat de medici cu un transplant pulmonar bilateral – primul caz din Europa – efectuat pe 18 mai la Policlinica din Milano.

Virusul i-a “ars” cele două organe, făcându-l incapabili să respire în câteva zile, potrivit Corriere della Sera.

Coșmarul a început pe 2 martie, cu febră ridicată. Cazul este foarte rar, având în vedere că virusul în marea majoritate la adolescenți provoacă doar simptome ușoare. În schimb, el, în vârstă de 18 ani, sănătos, înalt, fără boli preexistente, a ajuns în 4 zile în condiții foarte grave în terapie intensivă la spitalul San Raffaele, în noua unitate de terapie intensivă înființată pentru a face față valului a pacienților cu Covid. Două zile mai târziu, a fost intubat.

Încă de la început, familia a fost informată de către profesioniștii din domeniul sănătății că „doar un miracol” ar fi putut să-l salveze pe tânărul de 18 ani, scrie gazetaromaneasca.com.

Pe 23 martie, având în vedere noua agravare a stării sale, medicii Unității de Terapie Intensivă de Chirurgie Cardiacă din Irccs l-au conectat, în comă farmacologică, la mașina de salvare Ecmo. Plămânii, însă, au fost compromiși iremediabil. La jumătatea lunii aprilie, prima rază de speranță: într-o confruntare cu experții în chirurgie toracică și transplanturi pulmonare ale Policlinicii, sub conducerea profesorului Mario Nosotti, s-a decis să se încerce calea transplantului, soluția care i-a fost salvatoare.

Intervenția a fost complexă și din cauza daunelor grave cauzate de coronavirus. „Plămânii păreau din lemn, extrem de grei și cu unele zone complet distruse.”

Operația s-a încheiat perfect, iar după aproximativ 12 ore, circulația extracorporală a fost deconectată: „Un lucru deloc obișnuit, mai ales având în vedere că pacientul a fost conectat la Ecmo timp de două luni”.

Acum băiatul este conștient, colaborează, urmează fizioterapia și este scos treptat de la respirator. Acum va trebui să se supună unei reabilitări îndelungate, nu atât pentru infecția cu coronavirus (din care și-a revenit acum), ci pentru cele 58 de zile pe care le-a petrecut blocat în pat, intubat și asistat de mașini.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel