Sari la conținut

Adrian Streinu-Cercel: acest obicei duce foarte des la deces

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel

Atăzi are loc a doua ediție a Congresului Naţional de Îmbătrânire Activă, un eveniment organizat de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a subliniat importanţa îmbătrânirii active, invocând în acest sens importanţa evaluărilor medicale periodice şi a educaţiei, dar şi a evitării unor factori de risc, precum consumul de droguri sau bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

„Această nebunie a drogurilor nu duce la o îmbătrânire eficientă şi sănătoasă, ba din contră, duce foarte des la deces prin supradoză. Şi cred că dacă deschideţi televizorul, nu există moment al zilei în care să nu se mai dea câte un exemplu despre o astfel de situaţie, ceea ce este total regretabil.

Întrebarea este dacă putem să combatem acest flagel. Da, din punct de vedere al cadrului legislativ, putem să îl combatem, dar legea nu face mare lucru, dacă educaţia nu ajunge acolo unde trebuie, respectiv în şcoli şi la grupe cât mai mici de vârstă”, a spus Adrian Streinu-Cercel, prezent la Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă.

Adulţii trebuie să înţeleagă că o societate se dezvoltă cu sau fără voia lor

Totodată, a atras atenţia că unii români nu sunt obişnuiţi să discute în familie despre astfel de probleme şi nici nu acceptă ca ele să fie abordate la şcoală. Acest lucru este „regretabil”, a apreciat medicul.

„Adulţii trebuie să înţeleagă că o societate se dezvoltă cu sau fără voia lor. Am asistat nu de multă vreme la o campanie împotriva vaccinărilor, o campanie care continuă. Din păcate, vin copii nevaccinaţi, cu boli care ar fi putut să fie evitate prin vaccinare.

Tusea convulsivă a adus în România o serie de probleme la copiii mici şi la nou-născuţi, pentru că părinţii nu au vrut să îi vaccineze. Când au ajuns pe patul de spital şi au văzut cât de rău îi este celui mic, că are nevoie de oxigen şi de perfuzii, au început să îşi plângă în pumni. (…)

Cei care fac campanie antivaccinare să fie conştienţi de faptul că îi au pe conştiinţă pe cei care se prăpădesc din cauza unor boli care puteau fi prevenibile prin vaccinare”, a spus el.

A menţionat că vaccinarea contribuie la evitarea unor boli care pot limita parcursul vieţii. În acest sens, a oferit exemplul meningitei meningococice.

Dr. Adrian Streinu Cercel:  îmbătrânirea trebuie să fie una frumoasă şi activă

activitate fizica pentru maturi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dr. Adrian Streinu Cercel a precizat că pentru o îmbătrânire activă este important ca screening-urile să devină o „rutină, nu o excepţie”.

„Din păcate, suntem o populaţie care îmbătrâneşte cu paşi rapizi şi care, din păcate, nu prea a învăţat la şcoală cum să se diagnosticheze precoce şi să se trateze precoce, astfel încât îmbătrânirea să fie cât mai frumoasă şi pe termen lung.

Nu suntem singurii pe planetă. În Elveţia se întâmplă lucruri asemănătoare, deşi pare să fie o ţară cât se poate de bine organizată. În Franţa se întâmplă acelaşi lucru. În Germania se întâmplă acelaşi lucru. Din păcate, toţi îmbătrânim.

Este ‘one way’, suntem pe o singură direcţie. Din momentul în care ne naştem, suntem datori cu o îmbătrânire. Problema este ca această îmbătrânire să fie una frumoasă şi activă”, a mai spus el.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel