miercuri, octombrie 5, 2022

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară și afectează aproximativ unu la sută din populația generală, ceea ce înseamnă 200.000 de pacienți în România, a declarat președintele Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu.

Potrivit acesteia, poliartrita reumatoidă are consecințe grave atât asupra stării de sănătate fizice a celor afectați, cât și asupra calității vieții pacienților.

Te-ar mai interesa: Boala care afectează femeile, e cumplită! Și Regin...

Ruxandra Ionescu a precizat că spondilita anchilozată, o altă afecțiune, are o incidență de 2-3 ori mai mare la bărbați, mai frecventă fiind la tineri.

În ceea ce privește artroza, studiile arată că aceasta este de departe cea mai frecventă suferință articulară și a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană. Incidența acesteia crește cu vârsta, fiind maximă între 55 și 75 de ani.

Potrivit specialiștilor, o altă boală — osteoporoza — afectează la nivel mondial 22 milioane de femei și 5,5 milioane de bărbați cu vârste între 50 și 84 de ani.

Te-ar mai interesa: Schimbări dramatice: Ochii spun cât mai ai de trăi...

În România, prevalența acesteia este estimată la 11,5%, ceea ce înseamnă că una din trei femei va avea această afecțiune după 55 de ani.

„Incidența bolilor reumatologice este foarte mare, astfel încât și impactul socio-economic este major. Costurile socio-economice pe care le generează bolile reumatice sunt impresionante, dar studiile au demonstrat că dimensiunea cheltuielilor generate de complicațiile bolii, spitalizare, intervenții chirurgicale și reducerea veniturilor prin incapacitate de muncă depășesc cu mult costurile determinate de consultațiile medicale și tratamentul intensiv al cazurilor incipiente”, a precizat dr. Cătălin Codreanu, de la Centrul Clinic de Boli Reumatice București.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre Andreea Esca și fiul lui Alexandru...

Potrivit unui raport, pacienții români cu poliartrită reumatoidă sunt mai bine informați decât cei europeni. Astfel, peste 60% dintre pacienți dețin informații corecte cu privire la afecțiune și peste 70% au un plan de gestionare a bolii pe termen lung.

„Atenția noastră, a medicilor specialiști, ar trebui să se îndrepte spre ceilalți 30% care nu înțeleg implicațiile majore ale bolii și caracterul ei ireversibil”, a mai spus Codreanu.

Te-ar mai interesa: Ce sunt zaharurile ascunse? Substanțele dulci care...

Când vine vorba de înțelegerea bolii, 83% dintre pacienții români consideră că știu foarte multe despre boală, în timp ce 78% dintre pacienții europeni pot afirma același lucru.

Peste 16% dintre români consideră că boala are un caracter ireversibil comparativ cu 51% dintre cei europeni

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private