Sari la conținut

Cele mai frecvente boli care au ca rezultat infertilitatea femeilor

Sunt din ce în ce mai dese cazurile când sarcina întârzie să apară, în pofida încercărilor regulate și neprotejate ale cuplului. Din păcate, în Romania, conform primului studiu de analiza a problemelor de infertilitate realizat de Asociația pentru Reproducere Umană din România, cei mai mulți dintre cei care nu pot obține o sarcina merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) și doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%).

Despre afecțiunile care pot duce la instalarea infertilității am discutat cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Cele mai frecvente boli ce duc la infertilitate de tip feminin sunt: 

Infecțiile aparatului genital – Anexita, care este o boala inflamatorie pelvină și nicidecum o ”răceală la ovare” și endocervicitele, cauzate de infecții ale colului uterin determinate de germenii cu transmitere sexuală, cum sunt Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, afectează uterul, trompele, ovarele sau pot determina obstrucția trompelor. Se pot manifesta prin dureri pelvi-abdominale, dureri la contactul sexual, uneori febră, dar pot exista și fără a avea simptome. Astfel că netratate, aceste boli pot duce la infertilitate.

Tumori uterine – Fibromul este una dintre cele mai frecvente tumori benigne ce afectează uterul și împiedică obținerea unei sarcini, totul depinzând de locul unde este plasat și de mărimea fibromului. La început, aceste tumori pot fi asimptomatice, dar în timp, nedescoperite sau tratate, fibroamele uterine cresc în volum și pot duce la hemoragii uterine, tulburări urinare, tulburări de tranzit intestinal, dureri în zona pelviană, toate acestea influențând negativ apariția unei sarcini.

Endometrioza – Este o boală care afectează femeile cu vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani. Simptomele des întâlnite sunt durerile menstruale (mai ales în primele zile de menstruație), durerile în timpul contactelor sexuale, senzații de balonare, crampe abdominale dese, sângerări abundente în menstruație, micțiuni frecvente, absența sarcinii. Diagnosticul se pune cu ajutorul laparoscopiei, o intervenție chirurgicală puțin invazivă, în timpul căreia se poate interveni asupra punctelor/zonelor de endometrioză.

Menopauza precoce – Sau cu alte cuvinte încetarea activității ovarelor și lipsa menstruațiilor. Afectează din ce în ce mai multe femei aflate la vârsta reproductivă, iar diagnosticul se pune doar în urma unor analize hormonale – FSH sau hormonul de stimulare ovariană, prolactina, estradiolul și AMH sau hormonul anti-mullerian.

SOV sau sindromul ovarelor polichistice – Este una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine ce afectează aproape 20% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. Reprezintă un dezechilibru hormonal care afectează ovulația, ducând la apariția menstruațiilor neregulate. Poate fi recunoscută prin lipsa menstruațiilor, dezvoltarea în exces a pilozității, obezitate, apariția acneei.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel