Sari la conținut

Ce ai voie și ce nu ai voie în timpul sarcinii

Mituri despre sarcină. O femeie însărcinată este bombardată cu tot felul de sfaturi despre ceea ce este bine să facă și ce nu. Iar dacă sfaturile ar veni de la profesioniști, nu ar fi nicio problemă, sunt binevenite.

Adevărata problemă este atunci când ele țin mai degrabă de… folclor. Credem că prind bine oricărei viitoare mămici răspunsurile la câteva dintre cele mai frecvente întrebări pe care acestea și le pun.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate explică adevărul din spatele celor mai frecvente mituri despre sarcină.

În sarcină este necesar ca gravida să mănânce mai mult pentru a susține și nevoie nutriționale ale fătului?

Consumul de alimente sănătoase este în această perioadă mai important ca niciodată. Firește, femeia însărcinată are nevoie de mai multe proteine, fier, calciu și acid folic decât avea înainte. De asemenea, și de mai multe calorii. Dar „a mânca pentru doi” nu înseamnă a mânca de două ori mai mult. Înseamnă că alimentele consumate – care sunt principala sursă de nutrienți pentru bebeluș – trebuie să fie de calitate iar mesele echilibrate.

Pe parcursul celor nouă luni sunt de evitat peștele și fructele de mare?

Peștele și crustaceele pot fi o parte importantă a unei diete sănătoase, fiind o sursă excelentă de proteine și acizi grași Omega-3, cu mari beneficii pentru inimă. Mai mult, unii cercetători consideră că aportul scăzut de pește poate fi legat de depresie în timpul sarcinii și postpartum. Cercetările mai sugerează, de asemenea, că acizii grași Omega-3 consumați de femeile însărcinate pot ajuta la dezvoltarea creierului și a ochilor bebelușilor.

Mituri despre sarcină

Este adevărat, unele specii de pești conțin cantități mari de mercur, un metal care ajuns în organism poate fi dăunător. Este vorba în principal de peștii mari și de prădători. Așadar, speciile care NU trebuie consumate sunt rechinul, peștele-spadă și macroul. În schimb se pot consuma maxim 340 de grame pe săptămână de somon, hering, sardine sau păstrăv. Peștii trebuie să fie bine preparați termic, nu cruzi (sushi) și nici afumați. Și unele fructe de mare sunt permise (calamar, caracatiță, midii, creveți, scoici), cu aceeași condiție: să fie foarte bine preparate termic.

Ce activități fizice sunt permise și inofensive în sarcină?

Plimbările se situează pe prima poziție. Atenție însă la ritm. Ar trebui ca în timp ce faci mișcare să poți vorbi, acesta fiind un bun indicator care îți atrage atenția când exagerezi. Apoi, înotul este o formă bună de mișcare pentru că apa, preluând greutatea corpului, protejează articulațiile și ligamentele. Având în vedere faptul că pe măsură ce crește burtica se schimbă centrul de greutate și echilibrul poate fi lesne pierdut, se vor evita plimbările cu bicicleta și jogging-ul. De sporturi de contact nici nu poate fi vorba!

Este permis consumul de cafea?

Unele studii au legat consumul unor cantități mari de cofeină de avort spontan și naștere prematură. Dar nu au fost aduse deocamdată dovezi certe. În aceste condiții, cantități mici de cofeină par a nu dăuna sarcinii. Atenție însă la celelalte băuturi care conțin cofeină (inclusiv unele tipuri de ceai)! Dacă vei consuma și cafea dar și alte băuturi care conțin cofeină, vei depăși pragul de siguranță în ceea ce privește cantitatea de cofeină.

Suplimentele pe bază de plante sunt sigure în sarcină?

Când spui „plante” ești tentată să asociezi cu „natural”. Iar ce este natural în teorie este bun. Nu și în sarcină, însă. Chiar dacă nu există studii care să confirme și nici să infirme beneficiile acestora, cea mai bună opțiune pe care o ai este prudența. Rezumă-te la vitaminele prenatale prescrise de medic și reține acest lucru: plantele care sunt inofensive atunci când sunt utilizate în cantități mici ca alimente, pot deveni dăunătoare atunci când sunt utilizate în cantități mari ca medicamente.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel