Sari la conținut

Afecțiuni tiroidiene: semne pe care nu trebuie să ignorați. Atenție la oboseală, dureri musculare sau tuse

Semne pe care nu trebuie să ignorați. Oamenii sunt îndemnați să aibă grijă de semnele de avertizare comune ale bolii tiroidiene, iar un expert îndeamnă să nu ignore anumite „simptome revelatoare”.

Tiroida este o glandă endocrină care se găsește în gât. Glanda lucrează pentru a crea doi hormoni, tiroxina și triiodotironina, responsabili pentru controlul funcțiilor vitale ale corpului, cum ar fi nivelul de energie, reglarea greutății, temperatura internă și metabolismul.

Boala tiroidiană poate determina organismul să aibă un nivel scăzut sau ridicat al acestor hormoni importanți, cele două forme însemnând că o persoană are o tiroidă sub-activă sau hiperactivă.

Afecțiuni tiroidiene: semne pe care nu trebuie să ignorați

Potrivit National Institute for Health and Care Excellence (NICE), femeile au șanse de cinci până la 10 ori mai mari de a suferi decât bărbații.

Și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la potențialele semne de avertizare, experții în neglijență medicală de la Patient Claim Line și-au împărtășit sfaturile atunci când vine vorba de simptome importante de urmărit, potrivit Mirror.

„Am văzut că simptomele bolii tiroidiene pot afecta funcționarea vieții tale de zi cu zi. Oboseala și durerile musculare sunt semne comune că s-ar putea să ai o boală tiroidiană, precum și să te simți sensibil la temperaturi scăzute și calde.

Este bine știu, de asemenea, că o tiroida subactivă provoacă depresie la mulți bolnavi”, au avertizat experții.

Când să mergeți la medic

Conform NHS, persoanele vârstnice care suferă de tiroida subactivă pot avea un risc crescut de pierdere a memoriei, în timp ce copiii pot experimenta o dezvoltare mai lentă care duce la pubertate.

„O tiroidă hiperactivă se poate manifesta și prin umflarea gâtului de la o glande tiroidă mărită, așa cum au experimentat clienții noștri. Această umflare este de obicei nedureroasă, dar poate crea o tuse, dificultăți de vorbire și un zgomot șuierător la respirație”, au adăugat experții. 

Dacă bănuiți că aveți această afecțiune, experții vă îndeamnă să vă contactați medicul de familie. Medicul va efectua probabil un test al funcției tiroidiene pentru a investiga. Aici va fi luată o probă de sânge pentru a vă măsura nivelul hormonilor.

Dacă se stabilește că aveți o lipsă de hormoni, nefiind produși corespunzător de tiroida, medicul dumneavoastră ar putea recomanda terapia de substituție hormonală.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel