Sari la conținut

Unul din trei români suferă de o afecțiune a creierului: scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, distonie, AVC

Afecțiunile creierului, boli grele care macină un român din trei. În România, una din trei persoane suferă de o afecțiune a creierului, conform Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative, ceea ce se traduce prin pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, distonie, atac vascular cerebral sau probleme de sănătate mintală.

Două clinici importante din România colaborează din luna aprilie 2019 pentru a oferi pacienților cu afecțiuni neurologice și neurochirurgicale servicii medicale integrate și acces la cei mai buni medici și cele mai bune condiții operatorii și de recuperare.

Asta înseamnă că pacienții vor fi ghidați, tratați și monitorizați începând cu momentul în care se prezintă la un consult neurologic și până la finalizarea traseului terapeutic. Aceștia vor beneficia de diagnostic și recomandări medicale, de acces la analize, investigații și interpretări sau de acces la intervenții neurochirurgicale (acolo unde este cazul) precum și de un program de recuperare, imediat ce au intrat pe circuitul pacientului cu afecțiuni neurologice.

În ceea ce priveşte accidentul vascular cerebral, aproximativ un milion de cazuri se înregistrează anual în Europa. La nivel mondial, AVC constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer şi, conform ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, au fost înregistrate în întreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC.  România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară. Prevalența AVC in Romania este de 0,1% pentru grupa de vârsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârstă 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârstă 55-70 ani şi 13,9% la vârsta de peste 70 de ani.

În aceste condiții, atât pacienții români, cât și aparținătorii lor au nevoie de soluții rapide și la îndemână pentru diagnosticare și tratament, mai ales atunci când vorbim despre tumori cerebrale și afecțiuni ale coloanei vertebrale. Bolile neurologice și afecțiunile neurochirurgicale sunt complexe, iar informațiile de interes general sunt rare, incomplete sau lipsite de expertiză medicală. Colaborarea Neuroaxis – Provita vine în contextul nevoii sociale și medicale prezente în România.

Neuroaxis și Centrul Medical Provita s-au unit pentru a oferi pacienților cu afecțiuni neurologice și neurochirurgicale servicii medicale integrate și acces la cei mai buni medici și cele mai bune condiții operatorii și de recuperare;

  • Neuroaxis este prima clinică integrată de neurologie din Bucureşti și dispune de o echipă de neurologi și neurochirurgi specializați în străinătate;
  • Echipa Neuroaxis: dr. Dan Mitrea, medic neurolog, în curs de specializare în neuro – oncologie la Spitalul Pierre Wertheimer, Lyon, Franța sau dr. Bogdan Ene, medic neurochirurg la Spitalul Militar „Val-de-Grace”, Paris, Franța;
  • Centrul Medical Provita dispune de 3 săli de operație moderne, care permit intervenții chirurgicale sigure și o monitorizare atentă a pacientului. Investigațiile imagistice necesare pentru operațiile pe creier se face cu cea mai performantă tehnologie – RMN 3 Tesla și CT 128 slice;
  • Echipa Provita: dr. Ovidiu Palea, singurul medic din România acreditat în Terapia Durerii de World Institute of Pain sau dr. Alexandru Cristescu, medic neurochirurg specializat în tehnici avansate de chirurgie spinala si protezare vertebrală la AOSpine, Nimes, Franța.

În cadrul acestui parteneriat, clinica Neuroaxis preia de pe umerii pacienților și a aparținătorilor grija identificării celor mai bune soluții de tratament sau a medicilor specialiști. Odată ce pacienții iau contact cu echipa clinicii Neuroaxis, aceștia vor avea parte de diagnosticarea afecțiunilor neurologice, după care sunt îndrumați la fiecare pas pentru a face anlize, investigații, pentru a primi tratamentul necesar sau pentru a fi operați de cei mai buni neurochirurgi, fără ca ei să caute singuri prin piața serviciilor medicale din România. Din echipa Neuroaxis fac parte:

  • Dr. Dan Mitrea este supraspecializat în neuro-oncologie și fondator al Clinicii Neuroaxis și intenționează să implementeze inteligența artificială în practica medicală, iar în următorii 5 ani vrea să deschidă în România un spital dedicat neuroștiințelor.

“Atât Neuroaxis, cât și Provita au arătat în timp o apropiere față de nevoile pacienților, în primul rând față de siguranța actului medical. Prin acest parteneriat vrem să închidem circuitul pacientului cu afecțiuni neurologice și să oferim servicii neuro – chirurgicale celor care au recomandare în acest sens. Asigurăm astfel accesul la intervenții simple sau complexe, iar pacienții nu mai sunt nevoiți să caute singuri soluțiile terapeutice.” – Dr. Dan Mitrea, medic neurolog.

  • Dr. Bogdan Ene este medic neurochirurg la Spitalul Militar din Paris. A plecat din ţară de mai bine de zece ani, timp în care a participat la nenumarate studii clinice şi lucrări ştiinţifice în domeiul neurochirurgiei onologice şi pediatrice. Unul dintre domeniile în care a a dobândit o vastă expertiză este cel al intervenţiilor chirurgicale în cazul traumelor suferite de militarii răniţi în teatrele de operaţiuni. Acum revine în România pentru ca pacienţii să beneficieze de cele mai noi tehnici medicale, la care în prezent nu au acces.

„Această colaborare aduce un pachet de servicii complex pentru pacienții cu afecțiuni neurologice, la nivelul oricărui sistem de sănătate modern, comparabil cu cele din Franța sau Anglia. Avem capacitatea de a personaliza fiecare intervenție și de a utiliza echipament de ultimă generație.” – Dr. Bogdan Ene, medic neurochirurg.

Centrul de Diagnostic și Tratament Provita este singurul din România specializat pe tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale prin intervenții minim invazive, precum și prin intermediul infiltrațiilor ghidate fluoroscopic sau ecografic în articulație, ablație cu radiofrecvență, disectomie endoscopică și epiduroscopie.

Clinica dispune de trei săli de operație moderne, microscop operator de înaltă performanță, cu magnificație și luminozitate ridicată, permițând accesul prin incizii foarte mici, esențial pentru intervențiile microchirurgicale. De asemenea, sistemul de neuro – navigație din dotarea clinicii este o tehnologie de vârf și extrem de necesară în efectuarea chirurgiei micro – invazive, ce ajută în localizarea exactă a leziunilor tumorale, cu abordarea acestora la dimensiuni cât mai reduse, ceea ce presupune și un risc minim de leziuni asupra creierului. Astfel pacientul beneficiază de o recuperare rapidă și de o siguranță a actului chirurgical.  Din echipa Provita fac parte:

  • Dr. Ovidiu Palea este medic primar anestezie și terapie intensivă și singurul medic din România acreditat în Terapia Durerii de către World Institute of Pain. A studiat medicina în România, dar a profesat apoi în SUA, unde s-a specializat în Terapia Durerii la Washington Hospital Center.

“Suntem complementari cu echipa Neuroaxis pentru că venim cu o abordare minim-invazivă intervențională din punct de vedere al Terapiei Durerii, astfel multe intervenții sub sedare se pot face cu recuperare foarte ușoară. Avem în echipă cardiologi, pneumologi, radiologi și alte specialități, care ne susțin din punct de vedere al terapiei intensive.” – Dr. Ovidiu Palea, singurul medic din România acreditat în Terapia Durerii de WIP.

  • Dr. Alexandru Cristescu este medic neurochirurg specializat în tehnici avansate de chirurgie spinală și protezare vertebrală la AOSpine, Nimes, Franța și în chirurgia bazei craniului la European Institute of TeleSurgery din cadrul Universității Strasbourg.

“Va fi un schimb de experiență continuu. Un plus de opțiuni terapeutice sau de diagnostic, pe care pacienții le pot obține mai ușor, mai rapid și, de ce nu, mai eficient din punct de vedere al costurilor, având totul la îndemână și printr-o abordare multidisciplinară pentru rezolvarea fiecarui caz.” – Dr. Alexandru Cristescu, medic neurochirurg.

Centrul de diagnostic și tratament Provita este centru de training în Terapia Durerii și singurul centru de instruire din Europa Centrală și de Est aprobat ESRA (Societatea Europeană de Anestezie și Terapia Durerii) și unul dintre cele doar 17 centre aprobate în toată Europa.

Neuroaxis este prima clinică integrată de neurologie din București care oferă servicii de diagnostic, tratament și monitorizare în toate ramurile neurologiei și specializărilor conexe acesteia: neurochirurgie, psihiatrie, cardiologie, chirurgie spinală, recuperare, reumatologie.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel