Din cuprinsul articolului
Singurul fruct care scade tensiunea ridicată și îți protejează inima — consumă-l acum!
Afinele sunt fructul numărul unu pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. Acestea conțin antocianine — compuși care ajută la relaxarea vaselor de sânge și astfel contribuie la scăderea tensiunii arteriale, spun atât nutriționiști, cât și cardiologi.
De ce afinele sunt esențiale pentru sănătatea inimii tale
Afinele conțin substanțe care îmbunătățesc circulația sanguină și ajută la reducerea presiunii în vasele de sânge. Cardilogul Dr. Chen-Han Chen, directorul programului „Inimă Structurală” din cadrul centrului medical Memorial Care Saddleback, explică că acest efect se datorează conținutului ridicat de antocianine — antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii.
„Antocianinele îmbunătățesc funcția celulelor endoteliale care căptușesc vasele de sânge, permițând relaxarea acestora și favorizând un control mai bun al tensiunii arteriale,” spune Dr. Chen.
Ce spun studiile științifice
Un studiu publicat în 2019 în The Journals of Gerontology a arătat că consumul zilnic de afine poate reduce tensiunea sistolică (valoarea superioară) cu aproximativ 5 mmHg, o diferență importantă pentru reducerea riscului cardiovascular.
Beneficii suplimentare ale antocianinelor din afine
Pe lângă efectul asupra tensiunii, antocianinele din afine pot reduce inflamația, lupta împotriva stresului, încetinesc procesul de îmbătrânire, susțin memoria și oferă vitaminele C și K necesare organismului.
Câtă afine trebuie să consumi zilnic?
Dr. Chen recomandă două porții de fructe de pădure pe zi (echivalentul a două căni cu afine). Nutriționista Sophie Lover spune că o cană de afine pe zi este un început excelent pentru reducerea tensiunii arteriale.
Pentru beneficii maxime, experții recomandă să alegi afine sălbatice, care au de două ori mai mulți antioxidanți, cu 33% mai mulți antocianini și cu 72% mai multe fibre față de cele cultivate.
Alte alimente care ajută la scăderea tensiunii arteriale
Pe lângă afine, alte fructe și legume bogate în antocianine (căpșuni, mure, zmeură), flavonoide (portocale, lămâi) și potasiu (banane, kiwi, pepene galben, caise uscate, spanac, linte, cartofi dulci) pot susține sănătatea cardiovasculară.
Atenție!
Această informație nu înlocuiește o dietă echilibrată și consultația medicală de specialitate. Nu folosiți aceste recomandări ca substitut pentru tratamentul prescris de medic!