Sari la conținut

Află cum moare un om: semne că sfârșitul este aproape. La ce să fii atent

bolnav
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Concediu medical pentru recuperarea

Semne tragice, dar „normale” că cineva este aproape de moarte semnalate de experți. Cunoașterea lor face ca ultimele luni, săptămâni și zile să fie mai ușor de gestionat.

Deși nu este ușor pentru nimeni, conștientizarea a ceea ce se întâmplă înainte ca o persoană să moară îi poate ajuta pe cei dragi să ofere cât mai mult confort posibil și îi poate ajuta să se despartă în liniște de cel aflat pe patul morții.

Aceste semne pot părea îngrijorătoare, dar specialiștii spun că sunt văzute la aproape toată lumea înainte de a muri. Moartea poate veni ca o eventualitate tristă, dar așteptată. În unele cazuri, majoritatea oamenilor nu știu ce să anticipeze înainte ca o persoană dragă să treacă.

Semne că moartea este aproape. Ce se întâmplă cu un muribund

Există anumite semne pe care aproape toată lumea le prezintă înainte de a muri și, deși pot părea îngrijorătoare, sunt o parte de rutină a procesului. Pentru a ajuta oamenii să se pregătească, Hospice UK a explicat șase semne cheie de avertizare ale morții iminente, care sunt complet normale.

1. Pierderea poftei de mâncare

Cineva care este aproape de moarte își va pierde, de obicei, pofta de mâncare. Nu au o nevoie atât de mare de nutriție, așa că nu este neobișnuit ca pacienții să dezvolte o gură uscată. Sarcina de a mânca poate fi descurajantă pentru cineva cu energie epuizantă.

 Hospice UK a spus: „Ar putea fi prea mult efort să mănânci și să bei. Dacă acesta este cazul, poți oferi înghițituri sau mușcături mici, cu condiția să fie conștienți și să mai poată înghiți.

De asemenea, poți ajuta pe cineva cu gura uscată oferindu-i o băutură printr-un pai, umezind gura cu un burete umed, punându-i bucăți de gheață în gură sau aplicând balsam de buze”.

2. Modificări ale respirației

Unul dintre cei mai mari semnificatori ai acestui lucru este o schimbare vizibilă în respirația unei persoane. Oamenii care ajung la sfârșitul vieții nu au nevoie de atât de mult oxigen.

Respirația lor ar putea deveni mai superficială și ar putea căsca frecvent pentru a încerca să aducă mai mult oxigen. Unii pacienți pot dezvolta, de asemenea, un zgomot când respiră, deoarece nu pot reabsorbi fluidele din piept sau gât.

3. Senzație de somn

Unii oameni dorm mult mai mult înainte de a muri.

Potrivit Hospice UK: „Este probabil să petreacă mai mult timp dormind și adesea vor fi somnolenți chiar și atunci când sunt treji. Unii oameni devin complet inconștienți pentru perioade de timp înainte de a muri, iar acest lucru ar putea fi pentru o perioadă scurtă sau pentru câteva zile.”

Află cum moare un om: la ce să fii atent

4. Tulburare, neliniște

Nu este neobișnuit ca pacienții să se simtă din ce în ce mai neliniștiți înainte de a muri. Poate fi cauzată de un dezechilibru chimic din creier sau de rezultatul medicamentelor.

Neliniștea ar putea fi, de asemenea, combinată cu confuzia ca urmare a derivării în și în afara somnului. În ultimele momente înainte de moarte, pacienții devin adesea mai calmi.

5. Modificări ale pielii

Când cineva este aproape de moarte, îi poate fi afectată pielea și mirosul.

Organizația de caritate a spus: „Schimbările în metabolismul persoanei pe moarte pot face ca respirația, pielea și fluidele corporale să aibă un miros distinctiv similar cu cel al agentului de îndepărtare a lacului de unghii. Dacă o persoană moare de cancer la intestin sau la stomac, acest miros ar putea fi destul de puternic.”

Pielea din jurul mâinilor și picioarelor pacienților ar putea dezvolta o culoare albastră pestriță și s-ar putea umfla puțin. Este cauzată de circulația sanguină redusă și este normal ca sângele să se acumuleze sau să se coaguleze în organism, în special la baza coloanei vertebrale.

6. Incontinența

Mușchii vezicii urinare și ai intestinului ar putea începe să se relaxeze în ultimele zile de viață. Deși este îngrijorător, este complet normal. Nu este neobișnuit ca pacienții să aibă mai puține mișcări intestinale, dacă mănâncă mai puțin și urina lor s-ar putea întuneca în mod deosebit.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel