Sari la conținut

Află totul despre endoscopia spinală biportală, viitorul în chirurgia spinală. Dr. Eduard Cernat: „Sunt necesare doar două incizii de 1 cm”

Sursa foto: arhiva persoanala Eduard Cernat
Tot ce trebuie să știi despre enndoscopia spinală biportală

Află totul despre endoscopia spinală biportală, această intervenție minim invazivă. Dr. Eduard Cernat: „Sunt necesare doar două incizii de 1 cm”.

După ce, o perioadă lungă de timp tehnicile chirurgicale tradiționale au jucat un rol fundamental în tratamentul stenozei spinale și al herniei de disc, iată au fost dezvoltate noi tehnici minim invazive, cum ar fi chirurgia endoscopică a coloanei vertebrale (tehnici endoscopice de chirurgie a coloanei vertebrale).

Chirurgia spinală endoscopică reprezintă o alternativă non invazivă la chirurgia tradițională și este mai  puțin traumatizantă pentru țesuturi. Pacienții își recapătă mobilitatea datorită eficienței acestei tehnici. Recuperarea este mult mai rapidă.

Dr. Eduard Cernat, despre endoscopia spinală biportală „Sunt necesare doar două incizii de 1 cm”

Mai multe despre această intervenție unică în România vom afla de la dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie și traumatologie, cu supraspecializare în chirurgia spinală.

Mulți specialiști susțin faptul că chirurgia endoscopică reprezintă viitorul în tratamentul chirurgical al herniei de disc. Aveți aceeași opinie? Ce este, mai exact chirurgia spinală endoscopică?

În general, chirurgia se bazează pe tehnologie. Cu cât tehnologia este mai avansată cu atât beneficile pentru pacienți sunt mai multe, și mai importante. În medicină se fac
progrese constant, iar unele dintre acestea devin gold standard în diagnosticul și tratamentul anumitor afecțiuni.

Ca și tip de chirurgie necesită o tehnică foarte specializată. Are o curbă lungă de învățare, și este mai solicitantă din punct de vedere tehnic decât chirurgia tradițională a coloanei vertebrale. Chirurgia endoscopică este într-adevăr viitorul în chirurgia spinală, oferă o calitate mai mare a actului medical și o precizie mai bună, păstrând în același
timp structurile generale ale coloanei vertebrale.

Chirurgia spinală endoscopică este un tip de chirurgie minim-invazivă, și poate fi uniportală, se realizează printr-o singură incizie, sau biportală. În chirurgia endoscopică
spinală biportală pe care o realizez sunt necesare două incizii de 1 cm. Una pentru vizualizare și una pentru lucru.

Prin aceste portaluri se introduce camera video care proiectează imaginile în timp real pe un monitor, precum și instrumentele chirurgicale necesare. Pentru că se menține o
anumită distanță față de structurile osoase și neuronale, se poate ajunge mai aproape de leziunea țintă fără a compromite structurile din jur.

Pentru ce afecțiuni este recomandat acest tip de chirurgie? Există și cazuri care nu pot fi operate endoscopic?

Chirurgia endoscopică spinală este recomandată în principal pentru afecțiuni ale regiunii lombare. Regiunea lombară este porțiunea inferioară a spatelui, și este compusă din 5 vertebre, care oferă suport pentru greutatea corporală.

De asemenea, regiunea lombară înconjoară și protejează măduva spinării și permite o gamă largă de mișcări ale corpului. Multe afecțiuni pot afecta această zonă a coloanei vertebrale. Abordul endoscopic biportal poate fi utilizat pentru discectomie, decompresie, fuziune spinală, pentru zona cervicală și zona lombo-sacrală.

Chirurgia endoscopică spinală biportală poate fi folosită pentru:

  • Hernia de disc
  • Stenoza de canal lombar centrală și de reces
  • În cazuri selecționate – stenoza foraminală
  • Boli degenerative lombare
  • Hernia de disc recurentă

Există și câteva limitări ale abordului endoscopic biportal, în funcție de individualitatea cazului. De exemplu, în stenoza foraminală de cauză osoasă și cu un disc foarte uzat, decompresia nervului este dificil de realizat.

Cu ajutorul camerei, chirurgul vizualizează pe un monitor ceea ce face

Cum decurge operația propriu-zisă?

Chirurgia endoscopică spinală biportală combină abordarea microscopică și tehnici endoscopice cu facilități artroscopice. Se realizează sub anestezie generală, prin abord
interlaminar, folosind instrumente chirurgicale de bază ale coloanei vertebrale care includ și o cameră artroscopică cu ocular de 0° sau 30° de 4 mm și un shaver artroscopic.

În decompresia interlaminară, înainte de începerea operației, centrul zonei chirurgicale este marcat cu un ac spinal, care este introdus în mușchiul paraspinal sub ghidaj fluoroscopic. Se realizează apoi cele două portaluri la 1 cm deasupra și 1 cm sub centrul unde este situat acul spinal.

Artroscopul și instrumentele chirurgicale se introduc printr-o incizie de 1 cm. Sub control video se practică scheletizarea laminei și apoi se frezează în os o fereastră de lucru de aproximativ 1-2 cm. Se indeparteza ligamentul galben și se decomprimă elementele nervoase.

În cura herniei de disc, după excizia ligamentului galben se manipulează cu grijă sacul dural și se excizează fragmentul discal. Cu ajutorul camerei chirurgul vizualizează pe un monitor ceea ce face, și în funcție de timpii chirurgicali, va schimba instrumentele.

Chirurgia endoscopică spinală biportală are multiple avantaje pentru pacient

Care sunt avantajele chirurgiei endoscopice a coloanei vertebrale față de chirurgia tradițională?

Chirurgia endoscopică este o chirurgie minim-invazivă care are multiple avantaje față de chirurgia clasică, deschisă. Vorbim în primul rând de o recuperare mai rapidă a pacientului și de o spitalizare de scurtă durată. De asemenea, în chirurgia clasică structurile normale ale coloanei vertebrale, cum ar fi mușchii paraspinali, oasele și ligamentele pot fi afectate.

Chirurgia minim invazivă a coloanei vertebrale are o precizie mai mare decât chirurgia deschisă și reduce, de asemenea, leziunile țesuturilor moi și pierderile de sânge, accelerând în același timp recuperarea.

Tehnică biportală decomprimă, de asemenea, canalul spinal prin ocolirea tuturor structurilor normale, păstrează toată anatomia normală, ceea ce înseamnă o rată de succes mult mai mare pe termen lung. În ceea ce privește chirurgia uniportală și chirurgia biportală, cea din urma protejează structurile neuronale cu ajutorul retractorului și permite o manevrabilitare mult superioară a instrumentelor, ceea ce o face mai sigură decât operația uniportală endoscopică a coloanei vertebrale.

Practic, acum folosim chirurgia artroscopică standardizată pentru leziunile genunchiului și umărului în leziune degenerative ale coloanei vertebrale lombare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel