Sari la conținut

Ruptura de menisc: cum apare și în ce constă tratamentul. Dr. Eduard Cernat: Când se produce ruptura, durerea nu trebuie ignorată

Eduard Cernat
Sursa foto: dreduardcernat.ro
Dr. Eduard Cernat

Dr. Eduard Cernat, totul despre ruptura de menisc. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni traumatice care apar la nivelul genunchiului, ruptura de menisc are ca principal simptom durerea, care se accentuează la mișcare.

Ce este, de fapt, ruptura de menisc, care este simptomalogia, cum apar aceste traumatisme și care sunt metodele de tratament, ne-a explicat pe larg dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie și traumatologie, în cadrul unui interviu Doctorul Zilei.

Eduard Cernat
Sursa foto: arhiva persoanala Eduard Cernat

Dr. Eduard Cernat: Ruptura de menisc este o afecțiune destul de frecventă

  1. Ce este meniscul și care este rolul său în genunchi?

Meniscul este un fibrocartilaj în formă de semilună situat pe părțile medială și laterală ale  articulației genunchiului. La nivelul fiecărui genunchi, există un menisc intern și unul extern.

Situat între femur și tibie, meniscul are un rol important atât în funcționarea normală și sănătatea pe termen lung a articulației genunchiului, cât și în nutriție pentru articulația genunchiului.

Meniscul protejează integritatea articulației genunchiului prin absorbția șocurilor, amortizare și distribuirea lichidului sinovial. De asemenea, felul în care acesta este format îmbunătățește congruența articulației, adăugând și mai multă stabilitate genunchiului.

  1. Care sunt principalele cauze ale rupturii de menisc? Care sunt persoanele predispuse spre acest tip de leziune?

Ruptura de menisc este o afecțiune destul de frecventă cu care ne întâlnim în ortopedie, atât în rândul populației generale cât și în rândul sportivilor. Orice activitate care implică oprirea, răsucirea bruscă sau rotirea forțată a genunchiului, poate duce la ruptura meniscului.

Ruptura de menisc se poate produce concomitent cu ruptura de ligament.

La persoanele în vârstă, meniscurile se pot uza, iar ruptura poate rezulta dintr-o răsucire mai neobișnuită. În acest caz, vorbim de ruptură de menisc degenerativă.

ruptura de menisc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Durerea de genunchi, principalul semn care ar trebui să te trimită la un specialist

  1. Cum se manifestă simptomele rupturii de menisc? Care sunt semnele că ar trebui consultat un specialist?

Simptomele unei rupturi de menisc depind în mare parte locul unde s-a produs ruptura și de amploarea leziunii meniscului. Printre cele mai frecvente întâlnim:

  • Durere localizată în apropierea rupturii. Dacă avem de-a face cu o ruptură a meniscului lateral, durerea va fi prezentă pe partea exterioară a genunchiului. În cazul rupturii de menisc medial, durerea se va manifesta pe partea internă a genunchiului.
  • Durere imediată după accidentare. Un menisc rupt va fi adesea evident din momentul în care apare leziunea. În aceste cazuri, ruperea meniscului este însoțită, de obicei, de senzația de pocnire în timpul unei mișcări de răsucire sau întindere excesivă.

Există și cazuri de ruptură de menisc când simptomele debutează lent. Acest debut lent al simptomelor este mai frecvent la persoanele în vârstă și la cei cu cartilajul genunchiului deteriorat din cauza osteoartritei.

Alte simptome:

  • inflamarea și umflarea genunchiului;
  • senzația de blocare a genunchiului sau de prindere;
  • sentimentul că genunchiul cedează.

Testul care pune diagnosticul de ruptură de menisc

  1. Cum este diagnosticată ruptura de menisc?

Ruptura de menisc poate fi diagnosticată în urma examinării clinice și a investigațiilor imagistice. Un test specific care este efectuat în timpul examinării clinice este testul McMurray.

În timpul acestui test, medicul ortoped va efectua mișcări de îndoire, îndreptare și rotire a genunchiului, pentru a pune tensiune pe ruptura de menisc, prezența durerii sugerând existența unei leziuni de menisc.

Investigațiile imagistice care pot fi efectuate sunt:

  • radiografia – care permite vizualizarea structurilor osoase si ingustarea spatiului articular
  • RMN – care permite vizualizarea tuturor structurilor intra și extraarticulare.

Ruptura de menisc mai poate fi diagnosticată și prin artroscopie.

Ruptura de menisc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ruptura de menisc se poate vindeca și fără operație

  1. Care sunt metodele de tratament disponibile pentru ruptura de menisc?

Există mai multe metode de tratament, în funcție de vârsta, simptome și nivelul de activitate, dar și de tipul, dimensiunea și locația rupturii.

Tratament non-chirurgical care cuprinde:

Se recomandă și protocolul RICE, care este un fel de prim ajutor după producerea leziunilor de menisc. Infiltrațiile intraarticulare pot fi efectuate cu PRP, steroizi sau acid hyaluronic, în funcție de uzura generală a articulației.

Tratamentul chirurgical se poate efectua artroscopic și constă în:

  • meniscectomie parțială,
  • meniscectomie totală,
  • sutura de menisc.

Dr. Eduard Cernat: Recuperarea poate dura până la 3 luni, în funcție de tipul de intervenție

  1. Cum poate fi prevenită ruptura de menisc?

În cazul persoanelor care practică sport, ruptura de menisc poate fi prevenită printr-un program de întreținere a mușchilor din jurul genunchiului.

În general, efectuarea exercițiilor într-un mod corect, dar și încălzirea și răcirea sunt metode eficiente de a preveni rupturile de menisc. Orice exercițiu fizic efectuat fără o încălzire adecvată poate predispune la un traumatism.

De asemenea, este important ca în momentul în care se produce ruptura, durerea cauzată să nu fie ignorată. Continuarea activității în ciuda durerii poate duce la agravarea rupturii de menisc.

  1. Ce presupune recuperarea postoperatorie. Cât timp poate dura recuperarea completă?

Recuperarea postoperatorie depinde în mare de tipul de intervenție efectuat. Pentru meniscectomia parțială sau totală recuperarea este mai scurtă comparativ cu sutura de menisc. În cazul primei opțiuni putem vorbi de recuperare cu durata de aproximativ o lună, iar pentru cea din urma, în jur de 3 luni.

După operație poate fi necesar folosirea cârjelor în funcție de recomandările chirurgului, pentru a nu pune presiune pe genunchiul nou operat, pe măsură ce se vindeca.

Se mai poate recomanda și orteza pentru a stabiliza articulația pe măsură ce pacientul se recuperează, precum și kinetoterapia care va ajuta la recuperarea mobilității articulare și a musculaturii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel