Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre proteza de genunchi. Dr. Eduard Cernat, medic ortoped, explică exact când este indicată și ce presupune operația

Tot ce trebuie să știi despre proteza de genunchi. Dr. Eduard Cernat, medic ortoped, explică exact când este indicată și ce presupune operația.

Multe persoane în vârstă suferă de gonartroză, o boală degenerativă, care din păcate nu poate fi stopată prin medicație sau kinetoterapie.

În momentul în care se instalează gonartroza, pe lângă faptul că este afectată în mod direct activitatea zilnică a pacientului, apare deformitatea membrului inferior, dar și durerea care este prezentă și în repaus și nu cedează la tratament antiinflamator.

Durerile la articulațiile genunchilor pot fi atât de puternice, încât, de cele mai multe ori, nici mijloacele de spri­jin cu care bolnavii se ajută la mers (baston, cârje sau cadru) nu mai pot fi folosite.

Pa­cienții sunt astfel condamnați la imobili­tate și se­den­tarism. Iar prin instalarea bolilor cronice, devin to­tal dependenți de cei apropiați, pentru ne­voile cotidie­ne. Soluția salvatoare este protezarea genunchiului, care poate repune pe picioare bolnavii.

Dr. Eduard Cernat, medic ortoped, ne-a explicat în exclusivitate cele mai importante aspecte ale acestei intervenții extrem de laborioase.

Dr. Eduard Cernat: „Protezarea genunchiului se recomandă pacienților cu gonartroză în stadii severe, care au o mobilitate redusă, cu dureri severe”

Doctorul Zilei: În ce situații medicale este recomandată protezarea genunchiului?

Eduard Cernat: Genunchiul este o articulație sinovială de tip balama și una dintre cele mai complexe articulații ale corpului. Este, de asemenea, și cea mai mare articulație din corp, asupra căreia exercităm zilnic un nivel ridicat de stres.

Articulația genunchiului este formată din femur, tibie și rotulă. Aceste oase se unesc și formează articulațiile femuro-tibială și femuro-patelară.

La capătul acestor oase se află un cartilaj hialin, alb, moale. Cartilajul are rolul de a absorbi șocul exercitat asupra genunchiului și de a ajuta oasele să alunece unul
peste altul.

Atunci când cartilajul se degradează din diverse motive precum artroza, se ajunge la frecarea os pe os. Cum cartilajul articular nu are proprietăți care să-l ajuta să se regenereze, este necesară intervenția chirurgicală, pentru a înlocui părțile afectate ale articulației cu o proteză.

Protezarea genunchiului se recomandă pacienților cu gonartroză în stadii severe, care au o mobilitate redusă, dureri severe, și care au încercat și alte modalități de
tratament dar fără rezultat.

Proteza de genunchi: tipuri

D.Z.: Care sunt tipurile de proteze de genunchi?

E.C.: Protezarea genunchiului poate fi unicompartimentala sau totală. Așa cum spune numele, în protezarea compartimentală se înlocuiește doar o parte din articulație.

Tipurile de proteză se clasifică în funcție de tipul de material din care sunt făcute implanturile care alcătuiesc proteza. Acestea sunt:

  • componenta femurală,
  • insertul
  • și componenta tibială.

În cazul protezelor de genunchi, spre deosebire de cele de șold, cuplul de frecare poate fi doar de tip metal pe polietilenă. Metalul din care sunt făcute componentele protezei poate varia de la producător la producător – aliaje de titan (cel mai frecvent), oxinium, etc.

D.Z.: Ce analize sunt necesare înainte de operația de protezare?

E.C.: Analizele care se efectuează înainte de operație sunt cele de rutină, analize de sânge, de urină. Dacă pacientul prezintă diverse afecțiuni cronice, i se va
recomanda și consult de specialitate. Se va efectua și un consult anestezic.

Proteza totala de genunchi | Clinica Masaya

Operația durează între 60 și 90 de minute

D.Z.: Ce presupune intervenția?

E.C.: Intervenția presupune îndepărtarea componentelor deteriorate ale articulației și înlocuirea acestora cu implanturi protetice. Medicul chirurg realizează o incizie de
aproximativ 15-20 cm pe suprafața genunchiului prin intermediul căreia se va accesa articulația genunchiului, se vor rezeca suprafețele uzate și se vor implanta
componentele protetice.

Procedura are mai mulți pași:

  • Îndepărtarea părților afectate împreuna cu o bucată de os.
  • Echilibrarea ligamentara a genunchiului – parte esențială care este pregătită din momentul primei rezecții osoase.
  • Poziționarea provizorie a componentelor de probă.
  • Implanterea implanturilor definitve de metal care pot fi cimentate sau press-fit.
  • Protezarea rotulei. Aceasta parte este opțională.
  • Implantarea unui distanțier.

D.Z.: Cât durează operația și ce riscuri implică pentru pacient?

E.C. Operația durează aproximativ 60-90 minute. Rata complicațiilor asociate cu artroplastia de genunchi este mică. Complicațiile severe au o rată de mai puțin de
2%.

Printre acestea se afla infecția care poate fi la nivelul plăgii sau profundă în jurul implantului, tromboza venoasă, probleme cu implantul, dureri continue și leziuni
neurovasculare.

Dr. Eduard Cernat: O proteză de genunchi poate dura și 20 de ani

D.Z.: Ce are și ce nu are voie să facă pacientul după operație? Care sunt recomandările medicale?

E.C.: În general, după operație pentru o perioada de timp, pacientul va trebuie să evite efortul fizic și să folosească cârje sau cadru metalic pentru a se deplasa. Și bineînțeles, pacientul trebuie să ia medicația necesară și să fie atent să nu cadă.

Pacientul poate face duș, și de preferat, să evite baia până când incizia se va vindeca, pentru a nu se infecta. Inițial pacientul efectuează kinetoterapie usoară, ulterior va începe recuperarea medicală mai agresivă.

D.Z.: În cât timp se recuperează pacientul după protezarea de genunchi?

E.C.: Recuperarea după o proteza de genunchi este un proces de durată, însă în general în funcție de starea de sănătate a pacientului, acesta își poate relua activitățile
zilnice în 4- 6 săptămâni de la data operației.

D.Z.: Care este durată de viață a unei proteze de genunchi?

E.C.: În funcție de cât de bine a fost executată protezarea, tipul de implant și tehnica folosită, dar și de stresul la care va fi supusă proteza, durata de viață poate depăși
20 ani.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel