miercuri, august 12, 2020

Aftele și herpesul au un element comun care duce la apariția lor. Un cunoscut medic stomatolog atenționează. Sunt lucruri pe care mulți le ignoră!

Imunitatea precară este elementul comun în apariția herpesului oral și a aftelor bucale. Despre simptomele stomatitei aftoasei și a celei herpetice, prevenția și tratamentul lor, a explicat pentru Doctorul Zilei, dr. Șerban Augustin, medic stomatolog, la Dent All Fine, din București.

Citește și:

Stomatita este o inflamație a mucoasei bucale însoțită de durere. În prezent nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției stomatitei aftoase. Însă, în literatura medicală, există un consens asupra faptului că boala apare printr-un  mecanism imun, mai exact auto-imun.

Anumite celule din sistemul imun “identifică” unele celule din mucoasa orală ca fiind străine și le distrug. Așa apare ulcerația specifică. Nu există agenți patogeni – viruși, bacterii – care să fie implicați în apariția bolii. Cu alte cuvinte, stomatita aftoasă nu este contagioasă! Dar ea poate să fie provocată de anumiți factori, iar elementul comun al acestora este imunitatea. Altfel spus, ca să apară o aftă este nevoie de un sistem imunitar slăbit, ne-a explicat medicul stomatolog.

Citește și:

Factorii care duc la slăbirea imunității pot fi stresul, oboseala, carențele alimentare, viroze,. Însă și anumite afecțiuni severe pot afecta imunitatea unui individ. De exemplu, un diagnostic de HIV sau administrarea unor imunosupresoare slăbesc rezistența organismului.

Stomatita aftoasă de cele mai multe ori se manifestă prin apariția unor ulcerații gălbui. Acestea sunt localizate în interiorul obrajilor, al buzelor și pe limbă.

Citește și:

Intervenția stomatologică, posibil factor declanșator

Este posibil ca aftele să apară și după o vizită la stomatolog. Desigur, dacă a avut loc o intervenție invazivă, de lungă durată și pacientul are un sistem imunitar deficitar în acel moment. De exemplu, dacă este răcit sau în convalescență după o viroză. În astfel de cazuri, intervenția stomatologică este un factor declanșator, a spus medicul stomatolog.  

Reține! Aftele nu se iau, nu se transmit, nu sunt infecțioase. În consecință, stomatita aftoasă nu este o afecțiune contagioasă.

Vindecarea aftelor bucale este spontană!

Tratamentul aftelor are două direcții. Prima direcție de tratare este cea de prevenire a lor. O persoană care în urma analizelor află că are probleme legate de imunitate, poate să primească tratament pentru întărirea ei. Se pot prescrie de medicul de familie imunostimulatoare care cresc imunitatea, ne-a spus medicul stomatolog.

A doua direcție de tratament, conform specialistului, este cea paleativă. Adică, scopul tratamentului este de ameliorare a durerilor locale pe care aftele le provoacă.

Atenție!Nu există medicamente care să ajute la vindecarea semnificativ mai rapidă a aftelor bucale. Soluțiile cu care se badijonează local o aftă au scopul de reducere a durerii și de prevenire a infecției. Vindecarea aftelor bucale este spontană.

Ce este stomatita herpetică:

Stomatita herpetică este provocată de virusul herpes simplex, așadar este o afecțiune contagioasă.

O persoană ia  virusul o singură dată în viață, iar acesta nu poate fi eliminat complet din organism. De aceea, putem să vorbim despre o primă infecție, care uneori poate fi spectaculoasă în simptomatologie. Însă, de cele mai multe ori, manifestările herpetice sunt, de fapt, manifestări recurente ale unei infecții pre-existente. Practic, virusul este ținut sub control, izolat de sistemul imun. Dar, de fiecare dată când sistemul de apărare al organismului slăbește, virusul se va  manifesta și poate provoca leziunile specifice, a mai completat medicul stomatolog.

Acesta spune și că, de cele mai multe ori, o intervenție stomatologică se constituie în factor declanșator al unei infecții herpetice. Nu așa cum s-ar crede, ca moment al contactării infecției.

Imunitatea precară este elementul comun în apariția herpesului oral și a aftelor bucale, a spus dr. Augustin Șerban.

În ce constă tratamentul stomatitei herpetice:

Conform medicului, tratamentul herpesului oral este de regulă, local. Pacientul va aplica creme antivirale specifice. Însă, este posibil ca în formele severe de stomatită herpetică să se administreze antivirale pe cale orală.

Parteneri