Sari la conținut

Polidipsie, gură uscată și alte simptome ale diabetului de tip 2 care apar la nivelul gurii

diabet
Sursă foto: GETTY Images

Diabetul de tip 2 poate afecta orice parte a corpului dumneavoastră. Știați că semnele și simptomele diabetului pot apărea și în gură?

Simptomele diabetului care  în gură

Semnele și simptomele diabetului de tip 2 pot fi ușoare, pe care nici măcar nu le observi. Diabetul are un impact negativ asupra întregului organism, dar poate crește și riscul de boli dentare și alte probleme orale.

Diabetul este legat de unul din fiecare cinci cazuri de pierdere totală a dinților.

Vestea bună este că puteți începe să preluați controlul sănătății dumneavoastră chiar acum. Controlul glicemiei, periajul, folosirea aței dentare și vizitele regulate la medicul dentist pot contribui la reducerea riscului de a avea probleme bucale legate de diabet.

Iată câteva dintre simptomele comune ale diabetului de tip 2 care se manifestă în gură

Polidipsie

Polidipsia este un termen medical pentru setea excesivă. Dacă aveți polidipsie, este posibil să vă simțiți însetat tot timpul sau să aveți o gură uscată persistentă. Aceasta este cauzată de nivelul ridicat al glicemiei la persoanele cu diabet.

Atunci când nivelul de glucoză din sânge crește, rinichii dumneavoastră creează mai multă urină pentru a elimina excesul de glucoză din organism. Între timp, creierul dumneavoastră vă încurajează să beți mai mult pentru a înlocui lichidele pe care le pierde organismul. Acest lucru provoacă o sete acută care este legată de diabet.

Gura uscată

Clătirea gurii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu publicat în PLOS One a analizat prezența xerostomiei sau a gurii uscate la pacienții cu diabet de tip 2. Aceștia au constatat că 49% dintre pacienții implicați în studiu au prezentat o uscăciune a gurii de la moderată la severă.

Studiile sugerează că cel mai bun mod de a combate problema gurii uscate este consumul de apă. Mâncatul sănătos și guma de mestecat pot ajuta, de asemenea, dar cel mai bine este să discutați mai întâi cu un medic.

Deshidratare

Deshidratarea este mai probabilă la persoanele cu diabet deoarece nivelul ridicat al glicemiei determină organismul să piardă apă.

Diabetul insipid, un tip de diabet care nu este legat de nivelul ridicat al glicemiei, vă expune riscului de deshidratare. O gură uscată este, de asemenea, un semn de deshidratare, inclusiv setea, durerile de cap, amețelile, oboseala, urina de culoare închisă și ochii uscați.

Semnele de deshidratare severă includ tensiune arterială scăzută, ochi scufundați, oboseală, bătăi rapide ale inimii și senzație de confuzie.

Schimbare în gust

Ți s-a schimbat recent simțul gustului? Ar putea fi un semn al unui nivel ridicat de zahăr din sânge.

Studiile au arătat că anomaliile gustului sunt frecvente în rândul diabeticilor.

Disgeuzia este o tulburare a gustului care creează un gust neplăcut, acru sau sărat în gură.

Mai mult, persoanele cu diabet de tip 2 au frecvent dificultăți în a gusta mesele zaharoase. Ca urmare, salinitatea meselor poate deveni mai evidentă.

Infecție bucală

Sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit de diabet, ceea ce vă face mai sensibil la infecții.

O infecție cu drojdie cunoscută sub numele de afte bucale este foarte frecventă în rândul diabeticilor (candidoză). Drojdia se dezvoltă pe conținutul ridicat de zahăr din saliva dumneavoastră, care apare sub forma unui strat alb pe limbă și pe partea interioară a obrajilor.

Persoanele care poartă proteze dentare sunt mai predispuse să facă afte, care pot lăsa un gust îngrozitor în gură. Dacă credeți că aveți afte sau o altă infecție a gurii, mergeți la medicul dentist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel