Sari la conținut

Ai putea avea hepatita C fără să știi. Primele simptome ale unui ficat bolnav pe care toată lumea le trece cu vederea

Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecție care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenței ei în circa 80% dintre cazuri.

În unele situații, până la declanșarea propriu-zisă a afecțiunii, hepatica C poate fi anunțată de o serie de semne.

Primele simptome

Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute ușor cu vederea.

Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi și la 6 luni distanță: greață, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetență.

Semne care anunță suferința ficatului

În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcționare a ficatului.

E posibil ca ficatul să sufere în cazul în care sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, amețeli, confuzie.

Un simplu test de sânge poate fi salvator

Dacă te confrunți cu simptome precum cele indicate mai sus, poți prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluție, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:

– lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C

– ai mai mulți parteneri sexuali sau întreții raporturi sexuale fără să te protejezi

– ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină

– ai suferit un transplant sau ți s-a făcut transfuzie de sânge

Info

Hepatita C acută se poate manifesta la aproximativ 6 luni de la contactarea virusului. În timp ce în circa 15% dintre cazuri nu este nevoie de tratament, la alte persoane se ajunge la o infecție cu hepatita C acută.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel