Sari la conținut

Ai și tu acest produs în frigider, dar a expirat? Nu-l arunca! Îl poți consuma liniștit fără nici o problemă!

iaurt
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Iaurt expirat

Cu toții sțim că sunt alimente care pot fi consumate chiar și după data de expirare, însă acum această informație vine chiar de la producători. Nu prezintă nici un pericol pentru sănătate.

Fiecare dintre noi mănâncă iaurt și multora ni s-a întâmplat să nu apucăm să îl mâncăm la timp și să îl aruncăm. Astfel, producătorii au realizat că numai în Marea Britanie, se resipesc tone de produse neconsumate pentru că apare data de expirare.

Pe lângă producătorii care au renunțat în a mai afișa data de expirare, chiar și medicul Mihaela Bilic ne explică într-o postare amplă pe rețelele sociale beneficiul iaurtului, chiar dacă a expirat.

”Iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat!!

Retailerul britanic COOP renunță la termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară.

Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare
42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodariile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj.

În prima fază firma britanică va înlocui formularea ”expiră la…” cu recomandarea ”a se consuma înainte de…”.

Compania a afirmat că 6 milioane de oameni din Marea Britanie consumă un iaurt în fiecare zi, iar cercetările de la WRAP au arătat că 50% dintre iaurturi sunt aruncate cu ambalajul intact, motivul fiind, în 70% din cazuri, eticheta cu dată limită depășită.

Nick Cornwell, șeful departamentului tehnic alimentar la COOP, a declarat: “Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedeschis în frigider, așa că am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente.

Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului lor, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim”.

Beneficiul din iaurtul expirat: efect probiotic accentuat

Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare, principala modificare care apare ține de gust (va fi mai acrișor).

Se obține și un efect probiotic accentuat, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate.

COOP va introduce data recomandată pentru iaurturi marcă proprie din mai și va avea întreaga gamă modificată până în octombrie 2022.

„Încurajăm toate întreprinderile din sectorul alimentar să urmeze cele mai bune practici WRAP/FSA/DEFRA și să identifice locurile în care produsele, în special produsele lactate, pot avea o dată limită de consum majorată și să facă această schimbare ori de câte ori este posibil.

Această inițiativă arată ce oportunitate fantastică avem pentru a opri risipa inutilă de alimente”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic,  pe pagina de Facebook.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel