Sari la conținut

Ai un metabolism leneș? Pune aceste semințe în salată

beneficiile salatei orientale pentru organism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
preparat simplu, benefic pentru organism

„Sindromul încetinirii metabolismului constă într-o serie de modificări hormonale, metabolice şi comportamentale, care sunt răspunsul organismului la privarea calorică drastică pe o perioadă îndelungată de timp.

Ai un metabolism lent? Pune aceste semințe în salată

Având în vedere că organismul nu poate face diferenţa între înfometare şi dietele drastice, el va reacţiona ca şi cum ai fi într-o stare naturală de înfometare – sunt activate mecanisme de protecţie care să prevină epuizarea resurselor de energie (aflate în depozitele de grăsime), astfel nivelul de energie va scădea, de asemeni apetitul va creşte…

Simptomele încetinirii ratei metabolice sunt cel mai adesea energia scăzută, neputinţa de a te gândi la altceva înafară de mâncare, atingerea unui platou în procesul de pierdere în greutate”, spune Valentin Vasile, specialist în nutriție sportivă.

Site-ul She Finds a stat de vorbă cu nutriționiști, dieteticieni și experți în sănătate pentru a afla mai multe despre un anumit ingredient care nu trebuie să lipsească din salată dacă ai un metabolism leneș.

Semințele de chia, spune dieteticianul Virginia Blackwell, sunt un plus grozav pentru metabolism.

Îmbunătățesc reglarea zahărului din sânge și reduc inflamația

”Un astfel de ingredient din salate, care poate promova cu succes metabolismul, sunt semințele de chia”, explică ea, potrivit sursei citate.

Semințele de chia sunt bogate în nutrienți importanți, inclusiv proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre și diverse vitamine și minerale. Pe lângă valoarea lor nutritivă, semințele de chia „acționează ca un ajutor natural pentru pierderea în greutate datorită capacității lor de a ne face sa ne simțim sătui mai mult timp”, adaugă experta.

Totodată, semințele de chia „îmbunătățesc reglarea zahărului din sânge și reduc inflamația”, ambele fiind importante în prevenirea și tratamentul diabetului. „În cele din urmă, semințele de chia pot ajuta sănătatea ficatului, ajutând la detoxifierea ficatului”, adaugă aceasta.

Sursăde fibre, antioxidanți și acizi grași omega-3

Expertul în sănătate Jay Cowin numește acest ingredient o „sursă excelentă de fibre, antioxidanți și acizi grași omega-3”. Acești nutrienți pot ajuta la combaterea inflamației și la pierderea în greutate, subliniază el.

„Acizii grași omega-3 sunt benefici pentru pierderea în greutate, deoarece ajută la reducerea inflamației și contolează senzația de foame”, subliniază Cowin.

Cerealele integrale, precum semințele de chia, sunt „delicioase pentru salate”. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, deoarece tărâțele sunt intacte. În plus, adaugă o „o aromă și o textură minunată de nucă” salatelor.

Au fost identificate și anumite valori terapeutice ale semințelor de chia. Acidul alfa-Linolenic joacă un rol semnificativ în formarea unor compuși biochimici importanți, precum leucotrienele și tromboxanii, care sunt conectați la numeroase funcții fiziologice din corp.

Mai mult, acizii grași omega-3 au capacitatea de a bloca disfuncțiile canalelor de calciu și sodiu, care pot provoca hipertensiune arterială.

Posibilitățile sunt infinite! În ceea ce privește semințele de chia, în zilele în care nu mănâncați salată, Blackwell recomandă să încercați să beți zilnic cel puțin două pahare de apă în care ați pus 1-2 lingurițe de semințe de chia.

Ea spune că „acest lucru va ajuta corpul să aibă un metabolism mai rapid”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel