luni, ianuarie 25, 2021
Elena Oceanu

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), una dintre cele mai importante organizaţii neguvernamentale în domeniul adicţiilor din România, în parteneriat cu HEINEKEN România, anunţă bilanțul a cinci ani de activitate a programului Alcohelp.

Alcohelp este primul program online integrat de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, dezvoltat în România.  În cei cinci ani de la crearea sa programul a înregistrat următoarele rezultate:

 

  • www.alcohelp.ro – 140.000 de vizitatori unici și un forum activ cu peste 2.700 de membri
  • Caravana Alcohelp a ajuns în 85 de comunități din mediul urban și rural. Prin intermediul ei, 4.000 de persoane și-au evaluat consumul de alcool
  • Cele 4 Centre AlcoInfo oferă servicii directe persoanelor cu consum problematic de alcool, fiind accesate de peste 600 de beneficiari
  • A fost lansată „Harta naţională a serviciilor de sănătate”. Aceasta permite identificarea celui mai apropiat centru de sănătate şi tratament în domeniul consumului problematic şi al dependenţei de alcool, în funcţie de județul de reședință.

 

“Prin Alcohelp ne-am propus să implementăm în România un program inovator de intervenție în consumul problematic de alcool, care să fie bazat pe evidenţe ştiinţifice şi pe nevoile identificate de ALIAT în 20 ani de servicii de tratament în adicţii. În 2014, Alcohelp continuă să promoveze un stil de viață sănătos, asociat consumului responsabil de alcool prin: programe de prevenire, de asistență comunitară realizată prin serviciile din cadrul Centrelor Alcoinfo şi prin furnizarea de servicii de sănătate online, prin www.alcohelp.ro,  prima platformă de e-health în prevenirea şi tratamentul consumului problematic de alcool din România”, a declarat Dr. Eugen Hriscu, Directorul Știinţific al ALIAT, Medic Specialist Psihiatru, formator în domeniul dependenţei de substanţe.

 

“Pentru HEINEKEN România, susținerea și promovarea consumului responsabil a fost întotdeauna o prioritate. Mai mult, este parte din activitatea noastră zilnică. Prin susținerea programului Alcohelp ne-am luat angajamentul de a participa activ la găsirea unor soluţii inovatoare şi eficiente în prevenirea şi tratamentul consumului problematic de alcool din România. Suntem mândri de parteneriatul cu ALIAT și de faptul că putem sprijini programe de prevenire și tratament care îşi dovedesc eficienţa şi care au la bază nevoile celor care au un consum problematic de alcool din România”, a declarat Onno Rombouts, Managing Director, HEINEKEN România.

 

Programul Alcohelp continuă în 2014 și va pune un accent mai mare pe intervenția în comunitate și pe promovarea unui stil de viață sănătos.